Mijn naam is Rik Thijs. Ik ben 35 jaar en woon met mijn vriend in Woensel West. Sinds 2014 ben ik actief in de Eindhovense politiek. Eerst als gemeenteraadslid, later als fractievoorzitter en vanaf 2019 heb ik de eer om namens GroenLinks wethouder te zijn. Hier werk ik elke dat aan de vergroening van Eindhoven en de energietransitie.

Daarvoor stond ik voor de klas op het hbo waarbij ik les gaf over duurzaamheid en een gezonde leefomgeving. Als ik niet bezig ben met mooie plannen bedenken voor een groen en sociaal Eindhoven sta ik graag in de keuken om uitgebreid te koken voor vrienden en familie. 

Waar ik voor sta

We hebben al te lang gewacht om klimaatverandering echt aan te pakken. Als wethouder klimaat en energie zie ik dat we moeten versnellen. Daarnaast moeten we zorgen dat we als gemeente naast onze inwoners gaan staan om hen te helpen bij de energietransitie. We zorgen niet alleen voor een beter klimaat, maar pakken ook de energiearmoede aan. De laagste inkomens mogen niet opgezadeld worden met een torenhoge rekening terwijl het bedrijfsleven gesubsidieerd wordt. En als vervuilers niet mee willen moeten we ze hard aanpakken. 

We moeten de vergroening in de binnenstad én in de wijken doorzetten. Niet alleen omdat het zorgt voor een prettigere leefomgeving maar ook om de biodiversiteit te versterken. Eindhoven gaat de komende jaren een flinke groei maken, laten we de klimaatadaptieve stad voor mens en dier daarvoor als basis nemen. 

En tot slot moeten we de ongelijkheid en de wooncrisis tegengaan. Eindhoven is en moet een stad blijven die voor iedereen betaalbaar is om in te wonen en te leven. Natuurlijk allemaal in een stad waar iedereen zichzelf mag én kan zijn.