Op donderdag 21 april is het bestuursakkoord tussen het Rijk en oa de VNG getekend. Een belangrijk element in het bestuursakkoord is dat de wwb, wsw en wajong worden samengevoegd in een wet Werken naar Vermogen. Gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid voor de re-integratie van mensen in de wwb, wsw en wajong, maar de benodigde middelen ontbreken. Gemeenten worden verantwoordelijk gemaakt voor de problemen die zullen ontstaan door de onmogelijke afspraak uit het regeerakkoord dat bestaande wsw-ers hun rechten behouden, maar dat ondertussen 2 miljard wordt bezuinigd op de wwb, wsw en de wajong. Het noodfonds van 400 miljoen euro dat afgesproken is, is volgens GroenLinks onvoldoende om deze klap op te vangen. Ook de VNG spreekt hier haar zorgen over uit.
GroenLinks vindt de in het bestuursakkoord voorgestelde maatregelen onvoldoende. Op deze manier blijft er geen geld meer over voor de re-integratie van wwb-ers en mensen in de wajong. In het akkoord is te weinig geld om iedereen die dat nodig heeft met een tijdelijke loonaanvulling aan de slag te helpen en zijn er te weinig middelen om mensen op een andere manier te prikkelen te gaan werken. Daarom neemt GroenLinks landelijk en lokaal het initiatief om gemeenten op te roepen om de Wet Werken naar Vermogen uit het bestuursakkoord te halen en hierover aparte financiële afspraken te maken met het Rijk. Op die manier hopen wij de participatie van vele kwetsbare burgers in Nederland beter te borgen, en te voorkomen dat er een nieuwe generatie bijstandsafhankelijken ontstaat.
Onze fractie zal hierover aanstaande dinsdag (26 april) tijdens de raadsvergadering een actuele motie indienen.
Lees hieronder de tekst van de motie
Actuele Motie
‘bestuursakkoord en de Wet Werken naar Vermogen’
De ondergetekenden hebben de eer om de volgende motie aan te bieden:
De ondergetekenden, lid van de raad van de gemeenteraad van Eindhoven;
Gehoord de terzake gevoerde discussie in de raadsvergadering van 26 april 2011
Constaterende dat
- het kabinet met de VNG, Divosa en Cederis tot een bestuursakkoord zijn gekomen;
- het financieel kader van de Wet Werken naar Vermogen, onderdeel van het bestuursakkoord, onvoldoende aansluit op de taken en verantwoordelijkheden van gemeenten.
Overwegende dat
- het kabinet de gemeente verplicht om het zittend bestand aan wsw-ers een garantie op beschut werk te bieden en dit te bekostigen uit het budget van de Wet werken naar vermogen;
- dat het kabinet bereid is/niet in staat is de wet per 1 januari 2012 in te voeren.
Van mening zijn de dat
- de gemeente om deze garantie tot uitvoering te brengen een onevenwichtig deel van het participatiebudget moet besteden en zij te weinig ruimte overhoud om andere groepen naar de arbeidsmarkt te kunnen begeleiden;
Stelt de raad voor te besluiten
- om het college te verzoeken alleen in te stemmen met het bestuursakkoord als het financieel kader Wet Werken naar Vermogen geen deel meer uitmaakt van het bestuursakkoord dat nu voorligt.
- om het college te verzoeken er bij de VNG op aan te dringen een apart traject op te zetten waarin het financiële kader voor de Wet Werken naar Vermogen verder wordt uitgewerkt zodat zij niet alleen in letter, maar ook in uitvoering mogelijk wordt.
Eindhoven, 26 april 2011
Renate Richters, GroenLinks (indiener)