"Toen ik op mijn 18e vanuit Curaçao naar Nederland verhuisde om te studeren, stond ik aan het begin van mijn volwassen leven. Alles was nieuw – de mensen, het weer, de gewoontes – en ook ik moest mijn plek nog vinden. Ik was jong, zoekend, nog lang niet af. Maar ik had het geluk dat ik hier in een warm welkom bad terechtkwam. Mensen die me de weg wezen, me hielpen thuiskomen.
Die ervaring laat me nooit los. Want wat als dat welkom er niet was geweest?
Vandaag spreken we over vier raadsvoorstellen rond de opvang van asielzoekers, waaronder de opvanglocatie in het oude Belastingkantoor, die straks ‘Het Huis van Intussen’ gaat heten. Een plek waar mensen tijdelijk tot rust kunnen komen, op adem kunnen komen. Niet alleen asielzoekers, maar ook mensen uit onze eigen stad die acuut een huis nodig hebben – spoedzoekers. Mensen die, net als ik toen, opnieuw moeten beginnen, maar onder nog veel zwaardere omstandigheden.
Voor GroenLinks zijn deze plannen een uitdrukking van waar wij voor staan: menselijke waardigheid, solidariteit, en een stad die niemand uitsluit.
Tegelijk horen we ook de zorgen uit de stad. De vele brieven, de insprekers, de buurtbewoners die zich overvallen voelden. We hebben geluisterd. Zorgen over draagvlak, over communicatie, en over de vraag of de combinatie van verschillende groepen in zo’n locatie wel werkt. Mensen hebben al genoeg aan hun eigen sores,’ zei iemand treffend, 'waar haal je dan de ruimte vandaan om er ook voor een ander te zijn?’
Die zorgen begrijpen we. Maar we zien ook iets anders.
Juist mensen die weten hoe het is om te moeten vechten voor een nieuw begin, kunnen elkaar vinden. Er kan iets ontstaan van herkenning, van gedeelde kwetsbaarheid, van wederzijdse steun. Het Huis van Intussen kan een plek zijn waar verhalen elkaar kruisen, waar mensen samen een stap vooruitzetten.
In dat licht vinden we ook de voorstellen van verschillende fracties (PvdA, CDA, VVD, Volt en D66) waardevol – zoals het reserveren van vaste woonplekken, de koppeling met vrijwilligerswerk, het verbeteren van het Genderpark en het instellen van een meldpunt voor de buurt. We steunen deze suggesties en zijn benieuwd naar de reactie van het college hierop.
Sommigen vrezen dat mensen in een kwetsbare positie zich juist van elkaar zullen afsluiten. Maar het omgekeerde is ook mogelijk – misschien wel noodzakelijk. Als we het goed organiseren, kunnen mensen elkaar juist versterken. Dat vergt natuurlijk begeleiding, goede afspraken, en voldoende ondersteuning – en dat is ook onderdeel van deze plannen.
En het kán. Dat zien we bijvoorbeeld aan de opvang aan de Sliffertsestraat, waar mensen uit de buurt aanvankelijk ook hun zorgen hadden. Maar daar is nu een vorm van samenleven ontstaan die hoop geeft. Een van de insprekers, zelf wonend tegenover de opvang, vertelde hoe hij toenadering zocht – en nu regelmatig helpt als vrijwilliger. Een klein gebaar, met grote betekenis. Hij is niet de enige. Op de Sliffertsestraat zien we hoe opvang goed geregeld kan zijn, mét aandacht voor de buurt, mét openheid en verbinding. En waar asielzoekers vanaf dag 1 mee kunnen doen aan de nieuwe samenleving waar ze in terecht zijn gekomen. De lessen van daar nemen we mee naar de nieuwe locatie.
En juist daarom willen we vandaag ook een oproep doen aan het college: zorg ervoor dat er bij Het Huis van Intussen ruimte en ondersteuning komt voor dit soort buurtinitiatieven. Vrijwilligerswerk maakt het verschil tussen vreemden en buren. Investeer samen met maatschappelijke organisaties én bewoners in die bruggenbouw. Zo wordt Het Huis van Intussen niet alleen een opvangplek, maar ook een plek van ontmoeting en verbinding.
Voor GroenLinks is opvang geen last, maar een kans om onze stad te laten zien zoals we haar het liefst zien: open, zorgzaam, en rechtvaardig. We steunen de plannen dan ook voluit – mét de oproep om dit op een menswaardige, zorgvuldige en verbindende manier te doen. Niet alleen voor de mensen die we opvangen, maar ook voor de mensen die ernaast wonen. Want ook zij verdienen aandacht en erkenning.
En laten we elkaar niet verliezen in negatieve beelden of veronderstelde tegenstellingen. De opvang van vluchtelingen is geen bron van verdeeldheid – het is een kans om te laten zien wie we zijn. Als stad. Als mensen.
Laten we bouwen aan een Eindhoven waarin iedereen meetelt. Waar niemand buiten de boot valt. Waar we niet tegenover elkaar maar naast elkaar staan."