Afgelopen week werd er onder grote belangstelling van lokale consumenten en boeren een nieuw voedselcollectief in Eindhoven gepresenteerd. Fractielid Tom van den Nieuwenhuijzen woonde de startbijeenkomst bij: "Het is voor GroenLinks van belang dat mensen weer grip krijgen op hun eigen voedsel en voedselvoorziening. Initiatieven zoals dit voedselcollectief dragen daar actief aan bij. In een stad als Eindhoven moet er dan ook ruimte zijn voor dit soort initiatieven."

Het voedselcollectief wil groenten, fruit, zuivel, vlees, vis en brood van kleinschalige producenten uit de regio Eindhoven direct beschikbaar maken voor consumenten uit de stad. De producent ontvangt een eerlijke prijs voor het voedsel dat hij levert, de consument weet waar zijn producten vandaan komen. Het idee van voedselcollectieven wint snel aan terrein. Er zijn in België al meer dan honderd van dergelijke lokale voedselgroepen. In Nederland bestaan er inmiddels een aantal initiatieven in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Tilburg. Op initiatief van Bart Kraaijvanger is er nu dus ook een Eindhovense beweging op gang gekomen van consumenten en boeren die de handen ineen willen slaan.

Meer weten over het Voedselcollectief Eindhoven? Kijk op www.voedselcollectief.nl