De inzet van GroenLinks tijdens de discussie van dinsdag 13 september in de commissie Economie en Mobiliteit over de strategische mobiliteitsvisie was het bereikbaar houden van het centrum, maar de doorrijdbaarheid beëindigen. Alleen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer zou je dan nog door de stad heen kunnen rijden, met de auto neem je de ring.

Dat was ook een van de scenario's zoals de wethouder ze in zijn mobiliteitsvisie had omschreven.


Het was voor het eerst dat op visie en kader niveau de toekomst visie van mobiliteit werd besproken. Alle mobiliteitsvraagstukken kwamen bij elkaar in een plan: parkeren, actieplan fiets, HOV, auto, etc.

In de voorbereiding van de verkenning naar deze mobiliteitsvisie zijn onortodoxe gedachten niet direct afgeserveerd, maar gewoon gepresenteerd. Er waren vier varianten waarvan de wethouder graag wilde weten wat de commissie daar van vond. Uiteraard was het CDA mordicus tegen iedere variant, want iedere variant probeert auto’s in meer of mindere mate te weren uit de binnenstad. De rest van de commissie zag gelukkig wel de noodzaak om actie te ondernemen tegen de hoeveelheid auto’s in de binnenstad. Het gaat daarbij niet om de bereikbaarheid van het centrum te verkleinen, maar juist om te zorgen dat doorgaand verkeer niet meer door het centrum rijd, maar de ring kiest. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit van de binnenstad en is er ruimt voor economische en ruimtelijke ontwikkeling in de binnenstad. Blijft de luchtkwaliteit in de binnenstad zoals hij nu is, dan gaat de stad op slot. Zowel qua leefbaarheid als qua ruimtelijke en economische ontwikkeling

Vanuit GroenLink hebben we enthousiast gereageerd op de denkrichtingen van de wethouder. Meer ruimte voor de fiets en het openbaar vervoer. Minder ruimte voor de auto. De doorrijdbaarheid van het centrum zou verkleind moeten worden en de bereikbaarheid van de parkeergarages behouden. P+R transferia aan de randen van de stad kunnen daarbij helpen. Tevens (een goed idee van de PvdA) een soort e-bikes die je kunt huren op plekken in de wijken. Daardoor zou de auto wellicht vaker blijven staan. Een andere denkwijze is wellicht de oplaadplek voor e-bikes zoals SolarVlinder deze (gratis!) faciliteert in steden.

Daarnaast is het van groot belang dat de voetganger de ruimte krijgt in de binnenstad. Voetgangersverkeerslichten zijn nu niet altijd even slim afgesteld waardoor je als voetganger ontzettend veel staat te wachten als je van of naar de stad loopt. GroenLinks heeft hier extra aandacht voor gevraagd aan de wethouder.

De denkrichtingen zijn dus veelbelovend. Nu hopen dat de wethouder doorpakt en met een ambitieus plan komt. Maar na zijn recente ervaringen op een e-bike heb ik vertrouwen dat deze (VVD) wethouder zich hard maakt voor een groenere en leefbaardere binnenstad.