Het merendeel van de mensen dat beboet wordt voor uitkeringsfraude, pleegt deze niet doelbewust. GroenLinks vindt dan ook dat hoogte van boetes meer in relatie moeten staan tot de verwijtbaarheid van het individu. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week zei de wethouder toe om met terugwerkende kracht een gedeelte van de boetes te herzien.
De Fraudewet die door dit kabinet in 2013 is ingevoerd, is te streng, zo heeft de Centrale Raad van Beroep, het hoogste rechtscollege, in november 2014 geoordeeld. De hoogte van de boetes moet meer in relatie staan tot de verwijtbaarheid. Ook de Nationale Ombudsman gaf in zijn rapport "Geen fraudeur, toch boete" van december 2014 aan, dat het merendeel dat beboet wordt voor uitkeringsfraude niet doelbewust fraude pleegt. Gesterkt door deze bevindingen, heeft GroenLinks, in december hier raadsvragen over gesteld en bovendien is in samenwerking met de PvdA gevraagd de boetes op te schorten. Het college heeft daarop direct aangegeven de hoogte van de boetes vanaf december aan te passen.
Ook Minister Asscher geeft in zijn Kamerbrief van eind april toe dat de hoogte van de boetes meer in relatie moet staan tot de verwijtbaarheid en volgt hierbij een soortgelijke herverdeling als het college sinds december. De Minister was echter niet bereid om met terugwerkende kracht de boetes te herzien en verwijst een tikje formeel naar de mogelijke juridische precedentschepping. Nu zo nadrukkelijk is vast komen te staan dat de boetes buitenproportioneel hoog waren, is deze reactie onbegrijpelijk. "Als de overheid een fout maakt, dient zij die ook te corrigeren" valt te lezen in het wethouderspamflet dat vorige week door maar liefst 14 gemeenten zoals Amsterdam, Leeuwarden en Helmond aan de Minister gestuurd is. Deze gemeenten leggen zijn advies in ieder geval naast zich neer.
GroenLinks Eindhoven riep het college op om dit voorbeeld te volgen. Tijdens de raadsvergadering zei de wethouder gedeeltelijk toe: een deel van de Eindhovenaren die de afgelopen twee jaar een bijstandsboete kregen, krijgt de helft van die boete alsnog terugbetaald. Daarbij gaat het uitsluitend om mensen die in de relatief lichte ‘vijftig procents’-categorie vallen. Helaas geldt dit nog niet voor de mensen die in de ‘zware’ boetecategorie vielen. De wethouder gaf aan dat hij zich zorgen maakte dat herziening van deze dossiers veel ambtelijke inzet zou vergen. GroenLinks blijft echter dit onderwerp op de voet volgen, om te kijken of er niet toch nog mogelijkheden zijn. Wellicht dat de aangehouden motie later opnieuw wordt ingediend. Om de motietekst te lezen, klik hier.