Op zaterdag 4 juli heette het campagneteam 30 aanwezigen van harte welkom in de hal van het Vertigo gebouw op de TU/e voor de Excursie energie uit de zon. Wiep Folkerts, directeur van het SEAC (Solar Energy Application Centre) gaf daarna een korte inleiding en praatte de aanwezigen globaal bij over de stand van zaken betreffende het gebruik en de benutting van de energie uit de zon. De zon geeft veel warmte (energie) af wat zeker te merken was op deze hete zomerdag. Gemiddeld zoveel dat er 10.000 keer meer energie geproduceerd wordt door de zon dan wat de gehele mensheid nodig heeft.
Daar staan we van te kijken! Tegelijkertijd is het ook een hele verantwoording om gedreven te blijven om steeds nieuwe(re) vormen van toepasbaarheid te ontdekken.
Belangrijk is dat er nu politieke ruimte is om bijvoorbeeld geïntegreerd te bouwen. De regelgeving hierop is aangepast. Zonne-energie raakt niet op en veroorzaakt geen broeikasgassen maar de toepassing van zonne-energie is nog relatief duur omdat er veel techniek aan te pas komt. De overheid stimuleert bedrijven en particulieren met subsidies om meer zonne-energie te benutten. Over en weer is er contact tussen de verschillende disciplines waardoor er meer samenwerking komt om tot de beste toepasbaarheid te komen. Er bestaat bijvoorbeeld al de mogelijkheid om energieopwekkende elementen in het dak te integreren. Na deze interessante inleiding verdeelt de groep zich in tweeën en gaat met Wiep Folkerts en Roland Valckenborg, een medewerker/onderzoeker van SEAC, het dak op van Vertigo om de systemen te bekijken waarvan SEAC en TU/e een proefopstelling hebben staan. Gelukkig is het even wat bewolkt als we op deze hete dag het dak van Vertigo bereiken!
De bekeken projecten/opstellingen zijn gerelateerd aan:
*Het project SolarBEAT; gebouw geïntegreerde zonnnepanelen(BIPV). SolarBEAT is een samenwerking tussen het SEAC en de TU/e. Deze SolarBEAT facility is gestart in het eerste kwartaal van 2014.
Te zien zijn:
*Innovatieve BIPV-productiemogelijkheden. Dit is vooral een analyse van fysieke en elektrische integratie in de gebouwenschil (buitenwanden).
*Maar ook hybride PVT-systemen.
De dummy die werd getoond ziet eruit als een typische Nederlandse zolder. Het innovatieve BIPV-prototype op dit eerste gebouw combineert thermische isolatie-elementen met zonnecellen. Deze elementen worden compleet in de fabriek voorbereid. Daarom is een snelle en efficiënte installatie mogelijk, zodat dit product tegen een aantrekkelijke totale prijs geleverd en geïnstalleerd kan worden.
Een voorbeeld van bouwen met zonne-energie en energieopwekkende elementen is een project in Eindhoven. 14 woningen worden door Woonbedrijf gerealiseerd aan de Karel de Grotelaan in samenwerking met Heijmans en volgens de richtlijnen van het BREEAM-NL Sloop en Demontage certificaat. Het is het eerste project in Nederland op dit gebied. In toekomstige projecten worden ook prototypes meegenomen die zonne-energie (zowel zon-PV als zon-thermisch) opleveren vanuit platte daken en gevels.
Na het bezoek aan het dak keerde de groep terug voor een presentatie van de Dutch Solar Cycle. Dit is een initiatief van het Solar Application Lab. Het Solar Application Lab probeert oplossingen te bedenken voor:
*problemen bij omvormers en/of zonnepanelen. Gelijkstroom uit zonnepanelen moet omgezet worden naar bruikbare wisselstroom of wisselspanning.
*een efficiëntie controle van volledige pv-installaties om het rendement van een pv-installatie op te krikken en/of problemen vast te stellen (zonnepanelen moeten ook onderhouden worden voor een optimaal rendement).
*het Solar Application Lab biedt onderhoudscontracten aan om rendement en garanties te waarborgen.
*zij verhelpen eventuele fouten in de zonnecellen en/of elektrische aansluitingen die niet waarneembaar zijn met het blote oog.
Maar een ander project van het Solar Application Lab is de Dutch Solar Cycle. Het Solar Application Lab probeert optimale toepasbaarheid van zonne-energie te verkrijgen via deze door hen ontworpen elektrische fiets. Het is gebleken dat dit ook nog de manier is waarop rechtstreeks de meeste zonne-energie benut kan worden. Het was een geslaagde excursie!
Voor meer informatie:
http://www.seac.cc
http://www.solarapplab.com