De zondagopenstelling ligt gevoelig bij GroenLinks en bij onze achterban. Na een internetpoll, een email ledenraadpleging én een discussiemiddag met onze achterban gaf ons een bevestiging van het beeld in de fractie: verdeeld tot op het bot. Het enige dat voor GroenLinks duidelijk is, is dat optie 1 en 7 afvallen (alle zondagen de winkels sluiten, of late-night-shopping) voor onze fractie.

Er is een tendens met betrekking tot de kleine middenstanders. Dat zien we allemaal. Steeds meer kleine middenstanders gaan kopje onder. Aan de andere kant zien we ook dat er andere ondernemers in dat gat springen.

De winkelstrips waar steeds meer winkelruimte leeg staat in de wijken is een voorbeeld van een terugloop aan leefbaarheid. De grote vraag is of het wel of niet vrijgeven van de zondagopenstelling dit probleem oplost. De mensen in de stad lopen immers massaal deze winkels voorbij en kopen in de supermark of bij het warenhuis. Toch zorgt dit voor problemen voor een steeds grotere groep senioren in de stad: waar moeten zij straks hun boodschappen doen als dat niet meer in de buurt kan?

De levendigheid in de wijken wordt verbeterd door de opening van de supermarkt op zondag, vind 75% van de Eindhovenaren. De huidige regeling zorgt voor 12 supermarkten open op zondag: twee avondwinkels en 10 supermarkten die bij loting per jaar een vergunning krijgen. Een vreemde en voor GroenLinks ongewenste situatie.

GroenLinks staat voor consuminderen. Willen wij stimuleren dat de Eindhovenaar altijd overal kan consumeren? Aan de andere kant: waarom zou de politiek in Eindhoven bepalen wanneer mensen in hun schaarse vrije tijd hun boodschappen mogen doen.

En hoe zit het met de werknemer? Zit die wel te wachten op werken op zondag? Want wanneer is er nog tijd voor sociale contacten? Maar geldt dat niet voor alle werknemers? Mensen in de horeca, of mensen die werken bij een bioscoop, of in een avondwinkel. Of de medewerkers van de winkels op het station? In Nederland hebben wij de gelukkige situatie dat wij CAO's hebben die de werknemer beschermd.

63% van de Eindhovenaren vind dat een winkel in Eindhoven zelf mag weten wanneer deze winkel open gaat en wanneer deze sluit. De aanvliegroute voor de zondagopenstelling kan divers zijn: willen we supermarkten de ruimte geven om te openen en nemen we het fenomeen "koopzondag" in onze winkelcentra voor lief? Met alle gevolgen van dien. Of gaan we voor een wekelijkse koopzondag en mogen de supermarkten in de slipstream hun deuren openen?

Zoals gezegd: GroenLinks is verdeeld. Wij weten het nog niet. We zien zowel een trend en een aantal voordelen van het vrijgeven van de openingstijden op zondag. Daarnaast zien we een risico met betrekking tot de kleine winkelier in stad. De vraag is concreet: is de zondagopenstelling de mokerslag voor de kleine winkelier in de stad? Feit is: met de huidige situatie werd Eindhoven de beste winkelstad van Nederland.

De wethouder komt terug naar de commissie met een uitgewerkt voorstel.