De Brainportregio, die wordt gevormd door de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant, heeft een Mainportstatus gekregen van de Rijksoverheid. Daarmee komt de komende jaren veel geld beschikbaar voor de regio. Volgens GroenLinks en PvdA staat de Brainportregio nu voor een kruispunt hoe dat geld verdeeld wordt. De partijen willen daarbij dat lusten en lasten hand in hand gaan, de zwaarste schouders de sterkste lasten dragen en dat de vervuiler betaalt.

Dat betekent volgens GroenLinks en PvdA dat de grote bedrijven eerlijker moeten bijdragen aan de opgaven in de Brainportregio. Met de opbrengsten willen GroenLinks en PvdA een Brainportfonds oprichten, waarmee wordt geïnvesteerd in belangrijke thema’s: betaalbaar wonen, actie voor klimaat, voorzieningen in buurten & kernen, eerlijk werk & inkomen, groen voor mens en dier en innovatieve onderwijsregio. Als de bijdrage niet vrijwillig gaat, willen de partijen lokale belastinginstrumenten inzetten.

Linksaf bij afslag Brainport

Het manifest is een samenwerking tussen GroenLinks en PvdA in de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel (PRO5), Eindhoven, Eersel, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Reusel – De Mierden, Someren, Son & Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Doordat er regionaal wordt opgetrokken, kunnen de partijen een gezamenlijke vuist maken in de Brainportgemeenten. Daarnaast kan het manifest inbreng vormen in de lokale coalitieonderhandelingen.