Het is inmiddels alweer twee jaar geleden dat deze coalitie aantrad, die als belangrijkste opgave een megabezuinigingsoperatie kreeg. Daarbij zou alles tegen het licht worden gehouden en mochten er geen heilige huisjes zijn. Binnen cultuur kwam op enig moment de bezuinigingsopgave voor de bibliotheek (€3 miljoen) en het CKE (€1 miljoen) boven drijven. Dat verbaasde onze fractie in eerste instantie, want dat waren nu net die brede educatieve instellingen waar ook in deze coalitie groot belang aan werd gehecht. De wethouder was er echter van overtuigd dat de bezuiniging haalbaar was. Hierbij ging ze uit van een aantal ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de digitalisering, maar ook van de terugloop van boeken uitleen. Daarnaast is er het afgelopen jaar geëxperimenteerd met nieuwe vormen van de bibliotheek, bijvoorbeeld een steunpunt in een verzorgingshuis of jeugdbiebs op school. De centrale vraag is dan ook hoe de bibliotheek er in de toekomst uit zou moeten zien, en of het mogelijk is om deze met 3 miljoen euro vorm te geven. Dat is een halvering van het budget.

De afgelopen 2 jaar heeft de gemeenteraad meerdere malen over de bibliotheek gediscussieerd. GroenLinks heeft daarbij erkend dat de wijkfilialen in huidige vorm in de toekomst niet houdbaar zullen zijn omdat er steeds minder boeken uitgeleend worden. We zien dat de behoefte van de consument verandert. Bovendien realiseren wij ons dat ook met het huidige aantal filialen, het nooit lukt om voor iedereen in Eindhoven een bibliotheek op loopafstand te hebben. We zoeken dus naar nieuwe manieren om het lezen toegankelijk te houden, in een tijd dat mensen steeds meer gebruik gaan maken van nieuwe media, zoals internet of digitale boeken. De vraag is echter hoe lang deze omslag duurt, en welke andere voorzieningen we dan moeten treffen om ervoor te zorgen dat mensen kunnen blijven lezen.
GroenLinks is voorstander van een stevige centrale bibliotheek in de Witte Dame, aangevuld met voorzieningen voor die mensen die niet zelf in staat zijn om naar de centrale bibliotheek te komen: ouderen en kinderen. Wij vroegen de wethouder om concreet te maken wat precies haalbaar is met 3 miljoen: hoeveel scholen gaan we bedienen, in hoeveel buurten kunnen volwassenen bij een steunpunt terecht?


Op 30 oktober sprak de commissie Maatschappij en Cultuur weer over de transitie van de bibliotheek. In onze ogen heeft de wethouder met het voorstel afgeweken van de kaders zoals die waren afgesproken. Op alle 72 basisscholen in Eindhoven komt een schoolbibliotheek, grotendeels bemenst met vrijwilligers, en beperkte  openingstijden. Een goede zaak want uit de pilotprojecten blijkt dat het lezen door kinderen hierdoor flink gestimuleerd wordt. Maar de doelgroep volwassenen wordt in feite afgeschreven want het college wil het ontstaan van biblioheeksteunpunten in het verzorgingshuis aan de markt overlaten, ofwel, ze gaan alleen door als iemand anders ze wil betalen.

GroenLinks erkent dus de beweging maar is nog niet tevreden met de voorgestelde oplossing. Wij willen dat de wethouder de boer op gaat om ook de volwassensteunpunten te realiseren. Daarnaast willen we van de wethouder weten hoe zij de functies in de wijk wil gaan behouden als de bibliotheken gesloten worden. Daarop heeft de wethouder aangegeven dat ze bewoners zal gaan betrekken, en dat er per bibliotheek gekeken zal worden voor welke doeleinden mensen naar de wijkfilialen komen (bijvoorbeeld ontmoeting, krant lezen, huiswerk maken etc). Niet alle functies hoeven namelijk in een bibliotheek plaats te vinden, ontmoeting kan bij voorbeeld ook prima in een buurthuis. De wethouder gaat daarom in kaart brengen waar mensen naar toe kunnen als de bibliotheek in de wijk gesloten wordt.

Onze fractie vindt dat pas als dit allemaal duidelijk is, het besluit over de financien genomen kan worden. Tot die tijd maken wij een voorbehoud bij de opgenomen bedragen in de begroting. Naar verwachting zal in april 2013 die finale discussie gevoerd kunnen worden.