GroenLinks pleitte in de commissievergadering van afgelopen dinsdag voor een duurzame verandering van bedrijventerrein De Hurk-Croy zodat de combinatie van werken, wonen en recreëren er meer ruimte krijgt. Wethouder Van Dorst geeft in een bestemmingsplan aan minder detailhandel, meer ruimte voor zware industrie en uitsluitsel van woningbouw te willen op bedrijventerrein De Hurk.
Terwijl het college op het industrieterrein De Hurk & Croy zware industrie wil (blijven) vestigen (op een steenworp afstand van woonwijken zoals Strijp, Gestel en het stadscentrum), pleit GroenLinks voor een duurzame verandering van dit gebied zodat de combinatie van werken, wonen en recreëren meer ruimte krijgt. Onze wens voor vergroening en verkleuring berust ook op het coalitieakkoord waarin we aan hebben gegeven te willen werken volgens ‘The Natural Step’, een wereldwijd toegepaste en wetenschappelijk onderbouwde methodiek om duurzaamheid vorm te geven. Hiervan zouden niet allen moderne ondernemers profiteren maar ook op het industrieterrein gevestigde detailhandel en woonbooteigenaren. Met name de laatste groep dreigt op termijn uit dit gebied te verdwijnen omdat volgens het bestemmingsplan alleen (zware) industrieterrein is toegelaten in dit gebied. Voor veel detailhandel en woonschepen geldt dan een zogenaamde ‘uitsterfconstructie’; dus op termijn alleen nog maar bedrijven op De Hurk.
GroenLinks is tegen een dergelijke verschaling van het industrieterrein en pleit voor een verkleuring van het gebied waarbij ruimte is voor mensen, woonboten, detailhandel, kantoren en bedrijven. Op termijn kan de zware industrie dan gehuisvest worden op hiervoor geschiktere industrieterreinen op grotere afstand van het stadscentrum. Door de gunstige ligging biedt De Hurk & Croy juist uitstekende voorwaarden om mensen en stad dichter bij elkaar te brengen, zodat de 15.000 mensen die hier werken hun omgeving als positiever en groener ervaren.
GroenLinks is verder van mening dat het stukje wooncultuur van de woonboten behouden moet worden. Het verdwijnen van de woonschepen zou betekenen dat een soort cultuurhistorisch erfgoed uit de stad verdwijnt. De mensen die hier wonen hebben hun eigen traditie met deze vorm van wonen en leven maar ook sommige van de schepen zelf zijn heel bijzonder.
Tijdens de commissievergadering op 20 januari bleek dat de commissieleden veel moeite hebben met het huidige concept voor het bestemmingsplan. Terwijl wethouder Marco van Dorst eraan vasthield dat de zware industrie in dit gebied moet blijven, heeft hij wel toezeggingen gedaan: hij wil kijken naar meer groen in het gebied én de verblijfsregeling voor de woonbootbewoners verruimen zodat deze langer op deze plek kunnen blijven wonen. Volgende maand buigt de commissie zich opnieuw over dit onderwerp. GroenLinks zal zich ook dan inspannen voor een duurzame oplossing die kansen biedt voor vergroening én verkleuring van dit gebied.