GroenLinks: racisme en geweld zijn nooit acceptabel

De fractie van GroenLinks Eindhoven spreekt zich uit tegen racisme en het beperken van fundamentele grondrechten. En roept op tot dialoog en behoud van Nederlandse traditie als gelijkheid, tolerantie en vrijheid van meningsuiting. 

GroenLinks staat 100% achter de boodschap van burgemeester Jorritsma waarin hij oproept tot een dialoog in de Zwarte Pieten-discussie. Ook voor GroenLinks is dat altijd het uitgangspunt. Polarisatie brengt ons naar een giftige samenleving waarin we naast elkaar leven en niet met elkaar. Tradities behouden of veranderen, daar moet je met elkaar over in gesprek kunnen gaan. Grondrechten mogen daarin nooit beperkt worden.

Maar nog belangrijker is het voor GroenLinks dat racisme nooit acceptabel is. Racisme, zoals dat ook tentoongesteld werd afgelopen zaterdag in de binnenstad van Eindhoven en in andere steden in Nederland, kan nooit de oplossing zijn. De tegendemonstranten werpen zich op als beschermers van een kinderfeest. Wat ons betreft geef je zeker niet het goede voorbeeld aan kinderen door met eieren te gooien naar demonstranten en beledigingen en racistische leuzen te scanderen. Dit is niet te rijmen met de intentie het kinderfeest te beschermen. En staat averechts op het aangaan van de dialoog op een fatsoenlijke wijze.

Het optreden van de burgemeester en politie wordt door GroenLinks gesteund. De burgmeester neemt duidelijke stelling tegen het beperken van een grondrecht. Namelijk het verstoren van een demonstratie. Het zal een ieder niet verbazen dat GroenLinks dat recht om te demonstreren hartstochtelijk steunt. Vooraf is hier toestemming voor aangevraagd door KOZP en ook verkregen. Dat de politie vervolgens handhavend optreedt is een logisch vervolg op het uit de hand lopen van de tegendemonstratie van de zogenoemde hooligans. De beelden zoals ze door het land heen gaan over Eindhoven zijn wat ons betreft misselijkmakend.

Het feit dat er een aantal mensen zijn aangehouden door de politie, en dat er aangekondigd is mensen te zullen vervolgen, is een teken aan de wand dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is. En dat is een recht waar we als GroenLinks onvoorwaardelijk voor staan. Laat deze traditie van tolerantie, gelijkheid en vrijheid van meningsuiting, de traditie zijn waar we ons onvermoeid en met iedereen voor in blijven zetten.