In Eindhoven hebben we al 7 jaar het project buurtbemiddeling. Een groep van ruim 65 vrijwilligers bemiddelen bij burenruzies. De buurtbemiddelaars bemiddelen jaarlijks in zo’n 250 gevallen. Daardoor wordt er gewerkt aan duurzame oplossing van conflicten en is er minder politie-inzet nodig.
Onlangs heeft er een aanbesteding plaatsgevonden voor het project buurtbemiddeling. Uitkomst is dat het project per 1 mei door een andere aanbieder wordt overgenomen. Het project draait echter op 65 vrijwilligers, zij zijn hier niet in gekend, en inmiddels is een deel van de groep erg verontwaardigd over het besluit. Er is zelfs een brief naar het college gestuurd om hier aandacht voor te vragen.
GroenLinks is benaderd door meerdere vrijwilligers, onafhankelijk van elkaar, met het signaal dat zij zich erge zorgen maken over de continuïteit van het project. GroenLinks deelt deze zorgen. In het nieuwe sociale beleid, de Wmo en onze wijkaanpak wil de gemeente dat mensen zich actief inzetten en betrokken voelen bij hun naasten en hun leefomgeving. Het kan dan toch niet zo zijn dat zo’n grote groep actieve vrijwilligers afhaakt doordat ze zich niet gehoord voelen?