Gratis OV wordt op dit moment aangeboden aan 12- en 65+. GroenLinks heeft altijd moeite gehad met het aanbieden van een collectieve voorziening voor alle 65 plussers. Immers: niet alle 65 plussers hebben een laag inkomen, waardoor het in onze ogen gerechtvaardigd is de voorziening gratis aan te bieden. Het percentage ouderen met een laag inkomen is slechts 10% van deze groep. deze groep zal in sommige gevallen veel meer gebaat zijn met een extra bushalte in de buurt. Bovendien is 1/3 van de ouderen die gebruik maken van het gratis OV niet afkomstig uit Eindhoven maar uit regiogemeenten. De regiogemeenten betalen niet mee. En de gemeente betaalt voor de hele doelgroep, ongeacht of die er gebruik van maakt. Dus we betalen ook voor mensen die nooit de bus pakken.
GroenLinks vindt dat als je OV gratis aanbiedt aan een groep, dat je dat dan aan de minima moet doen. Immers, die groep heeft daadwerkelijk moeite met de prijs. In de discussies de afgelopen weken bleek dat het OV gratis maken voor minima 1,5 mln euro kost. Dat is in deze tijd niet betaalbaar. GroenLinks was daarom akkoord met het voor ons acceptabele alternatief dat het college voorlegt; nl een kortingsregeling voor de bestaande doelgroepen waardoor ze 60% goedkoper kunnen reizen.
In de vergadering bleek een meerderheid voor het amendement van de PvdA om de proef met een jaar te verlengen. Dat wil men betalen uit het (te verwachten) overschot van de Wmo van 2012. Waar zij het geld voor het vervolg na 2013 vandaan wil halen is nog onduidelijk. Onze fractie vindt dat het verlengen met een jaar alleen zin heeft als er ook daadwerkelijk zicht is op een alternatieve dekking voor de lange termijn. Anders zitten we volgend jaar weer dezelfde discussie met elkaar te voeren, alleen hebben we dan geen geld meer om een zachte landing te organiseren zoals in het huidige plan, (want dat steken we in het verlengen).
de PvdA heeft GroenLinks niet overtuigd dat er na 2013 geld zal zijn om het gratis OV definitief te verlengen. De suggesties van het mobiliteitsfonds of Wmo gelden vinden wij niet goed.
Wij vinden financieren uit het mobiliteitsfonds een slecht idee. Dat geld is bedoeld voor OV, parkeer en fiets-maatregelen die de luchtwaliteit in de stad verbeteren. De proef met gratis OV levert welliswaar een vermindering van autobewegingen op, maar dat is maar 0,5%, te verwaarlozen op het totaal.
Verder is GroenLinks stevig tegenstander van het inzetten van Wmo budget. Wij vinden dat we dit budget in moeten zetten om mensen die een beperking hebben te helpen om mee te kunnen doen, ipv voor alle ouderen, ongeacht of ze een beperking ervaren. Uit het regeerakkoord blijkt dat er de komende jaren een enorme opgave op ons afkomt. Huishoudelijke hulp wordt geschrapt, de gemeente wordt 75% gekort op het budget, de dagbesteding vervalt, begeleiding en verzorging moet met 25% minder worden georganiseerd. De oudere dreigt hier de dupe van te worden als de gemeente niet met hele goede plannen komt om deze doelgroep te ontzien. GroenLinks vindt dan ook dat het Wmo geld beter gebruikt kan worden, en als we nu geld overhouden dan zouden we er heel verstandig aan doen om dat apart te zetten om de toekomstige effecten op te vangen.
De gemeenteraad besliste echter anders. Het komende jaar mogen 12- en 65+ uit Eindhoven en de regio gratis blijven reizen. In onze ogen een sympathieke keuze die uiteindelijk slechts een sigaar uit eigen doos zal blijken te zijn.