In de Kadernota worden de hoofdpunten van beleid en de financiële kaders voor het komende jaar worden aangegeven. Renate Richters sprak namens de fractie van GroenLinks in de raadsvergadering over de kadernota. Bij dit voorstel zoeken wij naar de balans tussen de waarden, onze ambities, en de rekensom. Met onze inbreng vroegen wij met name extra aandacht voor de onderwerpen zorg&welzijn, werk, economie en duurzaamheid. 

Volledige tekst bijdrage GroenLinks Kadernota 2016

Een paar maanden geleden trad Jesse Klaver aan als fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. Voor u waarschijnlijk geen wereldnieuws, maar u zult begrijpen dat wij Eindhovense GroenLinksers met bovenmatige belangstelling het gebeuren hebben gevolgd.

Toen Jesse aantrad verklaarde hij: “wij gaan de wereld veranderen. En voor minder doen we het niet”. Grote woorden, zo gaf hij zelf meteen toe, maar politici moeten voor hun idealen gaan en geloven dat ze ook daadwerkelijk iets kunnen veranderen. Met minder hoeven de Nederlanders geen genoegen te nemen.

In de weken erna presenteerde Jesse Klaver namens GroenLinks zijn theorie over het Economisme. In de politiek wordt gedaan alsof alle politieke en maatschappelijke problemen zijn terug te brengen tot een rekensom. En daar moeten we vanaf. We moeten onszelf weer de goede vragen gaan stellen, los van wat het kost.

En daar is GroenLinks Eindhoven het natuurlijk helemaal mee eens. Maar wij voelen ook het spanningsveld, tussen een nieuwe wind in Den Haag die namens een kleine oppositiepartij zijn dromen presenteert, en een raadslid van een coalitiepartij in Eindhoven, die die dromen deelt, maar ook een verantwoordelijkheid voelt dat de rekensom uiteindelijk wel klopt, en de begroting sluit. Bij deze kadernota zoeken wij dan ook naar de balans tussen de waarden, onze ambities, en de rekensom. En dat zou voor alle partijen moeten gelden.

Voorzitter, we hebben uitgebreid met elkaar gesproken in de commissievergaderingen. In onze bijdrage komen we nog op 4 onderwerpen terug, waarbij wij het college vooral willen oproepen om zichzelf de goede vragen te stellen, en oplossingen te zoeken vanuit de waarden voor onze samenleving, en vanuit een platte rekensom.

  1. Zorg en welzijn

Het zijn tijden van verandering. En dat maakt mensen onzeker. Met WIJeindhoven zitten we nu midden in die fase. We zien positieve ontwikkelingen, bv dat de inwoners de weg goed weten te vinden naar de WIJteams. Dat inwoners steeds meer eigen zeggenschap krijgen bv door het right to challenge. Tegelijkertijd zien we daarmee ook de druk op de uitvoering toenemen, waar de teams nog moeten groeien en zich ontwikkelen, en dat dat schuurt. GroenLinks pleit ervoor dat we de ruimte blijven geven om te leren in de praktijk. Dat we niet in paniek raken en de touwtjes aantrekken, niet in zogenaamde risicoregelreflexen schieten. Dat we ons de goede vragen blijven stellen, waarom deden we dit ook weer? Welke effecten willen we op de lange termijn bereiken? Welke stappen passen daarbij?

Welzijn, dat betekent ook goed samenleven. In de kadernota staat dat het college ervoor gaat zorgen dat de LHBT burger niet buiten de boot gaat vallen. En dat dat nodig is, blijkt ook weer uit recente cijfers van het SCP. GroenLinks roept de wethouder op om hier een concrete ambitie aan te verbinden en is voornemens hiervoor een motie in te dienen.

2. Werk

Als er ergens een beleidsterrein is waar we níet de juiste vragen stellen, dan is het wel bij werk. Door het ontkennen van de mismatch tussen banen en werkzoekenden op de arbeidsmarkt zoekt het kabinet fundamenteel de verkeerde oplossingen voor de verkeerde problemen. GroenLinks zet zich in om lokaal in ieder geval niet in dezelfde valkuil te trappen. Met ons initiatiefvoorstel beogen we dat we mensen op waarde schatten en hen stimuleren om binnen hun mogelijkheden een positieve bijdrage aan de maatschappij te leveren. Ook als dat niet via betaald werk is. Wij blijven de wethouder dan ook uitdagen om de juiste vragen te stellen en de goede oplossingen te zoeken, en hopen dat we samen een goede vorm vinden om hier in 2016 mee aan de slag te gaan.

3. Economie

De kadernota spreekt een ouderwets groeidenken uit. Als de economie maar aantrekt, ontstaat er ruimte om te investeren, komen er meer banen, meer mensen aan het werk, dus minder uitkeringen en dan komt het allemaal goed. Maar hoe houdbaar is dit soort denken voor de toekomst? We zien nu al nieuwe economische modellen ontstaan, waarbij we transformeren van een consumptie- naar een diensteneconomie. Ofwel een circulaire economie. Een model dat zich richt op de herbruikbaarheid van goederen en grondstoffen zodat afval en waardevernietiging in een economie verminderd worden. En dat voorzitter, gaat dus veel verder dan shared facilities zoals een gezamenlijke bedrijfskantine of prullenbakken delen, dit model is gebaseerd op andere waarden. Een model waar veel bedrijven al mee bezig zijn maar waar de overheid helaas nog vaak in oud denken blijft hangen. Een model overigens dat enorme economische potentie heeft, uit een rapport van de Rabobank dat onlangs verscheen wordt gesproken over 80.000 extra banen die hierdoor ontstaan.

Ook hier wil GroenLinks dan ook eerst de goede vragen stellen. Economische groei, of bedrijvigheid is geen doel op zich, maar een middel om maatschappelijke effecten te vergroten. Kijk hierbij ook naar de meerwaarde die bedrijven kunnen hebben voor mens en milieu. En waar kiezen we dan voor in Eindhoven? Welke ontwikkelingen willen we stimuleren, welke bedrijven passen daarbij?

Dit willen wij allereerst terugzien bij de ontwikkeling van het BIC. Want alleen onder die voorwaarde, dat hier ook echt een circulair systeem van de grond gaat komen, stemmen wij in met het vestigen van een nieuw bedrijventerrein.

En vanzelfsprekend willen we dit ook terugzien in het acquisitieprogramma. Voorzitter, in de kadernota vraagt het college hier 5 ton voor. Dat is in deze tijden enorm veel geld, zeker gezien alle andere opgaven die er liggen. GroenLinks vraagt zich af of deze investering nu de hoogste prioriteit heeft, en of deze financiële impuls de beste manier is om de maatschappelijke effecten te bereiken die we nastreven.

GroenLinks vindt daarom dat de raad vóór de begroting moet kunnen toetsen of naar haar idee de focus in het acquisitieprogramma goed wordt gelegd. Wij dienen daarom een motie in om de wethouder op te roepen om te komen met een raadsvoorstel, waarin zowel de doelstellingen, de verwachte maatschappelijke effecten en de daarmee samenhangende aanpak wordt gepresenteerd. 

 

4. Duurzaamheid

Een paar weken geleden deed de rechter een historische uitspraak in de rechtszaak die Urgenda heeft aangespannen tegen de staat. De overheid krijgt hiermee de opdracht om de ambitie voor CO2 reductie sterk te verhogen. Dit maakt het noodzakelijk dat ook onze Eindhovense ambities op het gebied van duurzaamheid, luchtkwaliteit en klimaat omhoog gaan. Wat GroenLinks betreft is dit geen keuze. En dat dat hard nodig is blijkt bijvoorbeeld uit de slechte score op het gebied van luchtkwaliteit. Maar ook uit de twijfelachtige eer dat Eindhoven op de 340e plek staat voor de hoeveelheid opgewekte zonne-energie per inwoner.

Eindhoven heeft flink wat prijzen in de prijzenkast staan. Natuurlijk zijn wij daar ook trots op. Maar voor ons gaat het niet om het winnen van prijzen, maar om de waarde die deze prijzen hebben voor onze samenleving. Wij zouden maar wat graag willen gaan voor een top 3-positie op zonne-energie of de groenste gemeente van Nederland.

In de commissie hebben we al uitgebreid met de wethouder van gedachten gewisseld over de duurzaamheidsambities van dit college. De wethouder heeft hierbij aangegeven dat zij na de zomer met een samenhangend programma komt. GroenLinks is echter ongeduldig. We willen resultaten gaan boeken in 2016 waardoor de leefkwaliteit van onze inwoners merkbaar vooruit zal gaan. In de commissie hebben wij al aangekondigd dat wij daarom na de zomervakantie komen met een discussienotitie over luchtkwaliteit, en met een initiatiefvoorstel dat wij geheel toepasselijk: schreeuw het van de daken hebben genoemd. Nu met de kadernota willen wij 2 moties indienen:

  • Een motie om een extra opdracht mee te geven om samen met de woningbouwcorporaties een grotere stap te gaan zetten om de woningvoorraad te verduurzamen;
  • Een motie om op te roepen tot het organiseren van een werkconferentie voor de ontwikkeling van een versnellingsagenda duurzaamheid, en hierbij zoveel mogelijk partijen uit de stad uit te nodigen om een bijdrage te leveren.

Voorzitter, ik sluit af. Ik hoop dat ik het college heb kunnen prikkelen met een aantal goede vragen. En dat zij met ons op zoek gaan naar de goede antwoorden. Omdat we de wereld gaan veranderen. Te beginnen bij 2016. En voor minder doen we het niet.