Tijdens de raadsvergadering van 12 mei heeft GroenLinks raadslid Saskia Lammers het Eindhovense college het initiatiefvoorstel “Een stimulerende bijstandsregeling” aangeboden. Hierin stelt zij voor om in samenwerking met initiatiefnemers uit de stad een Living Lab op te starten. Lammers: “De verwachting is dat door een iets ruimere denkwijze over wat werk en participatie inhoudt, een positieve en integrale begeleiding vanuit de WIJfilosofie, en een kleine bijverdienmogelijkheid, de intrinsieke motivatie, de participatie en ook het welzijn van inwoners vergroot wordt. Het is in ieder geval het onderzoeken waard!”

Sinds januari is op het gebied van werk, zorg en jeugd een omvangrijk deel van de rijksoverheids- of provincietaken gedecentraliseerd. Los van de flinke bezuinigingen die daarbij komen kijken, is het idee dat gemeenten dichterbij inwoners staan, en daarmee een integralere visie op de uitvoering ervan hebben. Ook GroenLinks is daarvan overtuigd. Nu valt alleen op dat inwoners regelmatig vastlopen in de complexe regels en werkwijze van met name de Participatiewet, met onnodige stress tot gevolg. Deze energie kan beter positief aangewend worden richting werk, ondernemerschap of andere vormen van participatie. 

De huidige werkwijze volgend uit de Participatiewet is ook lastig te combineren met het grote gat tussen het aantal werkzoekenden en het aantal vacatures én met de integrale visie van WIJeindhoven waarbij maatwerk centraal staat. Bovendien dwingen toekomstige maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen ons tot nadenken over de relatie tussen arbeid en inkomen. In deze en in andere steden zoals Tilburg, Utrecht, Groningen en Nijmegen wordt dan ook volop nagedacht over alternatieven, of het nu in Tegenlicht Meet-ups, burgerdebatten of denktanks met onderzoekers vanuit universiteiten is. GroenLinks wil dat de gemeente samen met initiatiefnemers uit deze stad een Living Lab opzet voor een meer stimulerende bijstandsregeling.