Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 17 december 2013 is het "Ruimte voor Groen", een initiatiefvoorstel van GroenLinks unaniem aangenomen. Met dit voorstel bieden we Eindhovenaren de mogelijkheid om in hun eigen huis en eigen omgeving aan de slag te gaan met groen. 

Natuur in de stad is belangrijk voor gezondheid, energiebesparing, klimaat en biodiversiteit. Het is voor de inwoners van Eindhoven om van te genieten, maar ook voor koloniën van vogels, bijen of insecten om zich voort te planten. De groene ruimte in en om Eindhoven moeten we daarom beschermen, behouden en versterken

Om dit te realiseren moet de gemeente initiatieven stimuleren voor meer groen in de buurt. Want hoe meer groen er in de buurt is hoe meer natuur in de stad.

In Eindhoven zijn er veel initiatieven met groen. Door mensen in de stad, door woningbouwcoöperaties, door de gemeente. 

GroenLinks wilt met dit initiatiefvoorstel het mogelijk maken om de bestaande initiatieven, wetgeving, mogelijkheden en regelingen aan elkaar te koppelen door middel van een digitaal platform. Dit platform geeft inzicht op het gebied van regelgeving en regelingen maar bovenal geeft het inspiratie voor inwoners waar kansen en mogelijkheden liggen om zelf aan de slag te gaan met groen. Kansen die de inwoners van Eindhoven kunnen benutten en zo zelf werk kunnen maken van hun groene leefomgeving in de stad. Het platform is een kaart van de stad met alle kansen en mogelijkheden in beeld.

Mensen kunnen op iedere gewenste schaal bijdragen aan vergroening van de stad. Van geveltuin tot (groen)dak, van groenstrook tot stadslandbouw. Dit is mogelijk als de gemeente op de kaart ook braakliggende (kansrijke) terreinen in de stad aangeeft en (openbare) terreinen in buurten waarvan de gemeente het helemaal niet erg zou vinden als mensen daar zelf aan de slag gaan, of waar tijdelijk gebruik wenselijk is.

Mocht een bepaald gebied niet op de kaart staan als 'kansrijk', maar iemand heeft er toch een goed idee voor, dan kan dat gebied natuurlijk ook aangemeld worden.

Daarnaast geeft het platform inzicht in initiatieven van woningbouwcorporaties en een mogelijkheid om een flora- en fauna check uit te voeren. Op termijn kan het platform nog meer inzicht geven. Denk hierbij aan real-time geluidsmetingen en luchtmetingen. Waardoor iedereen in de stad direct zelf inzage kan hebben in zijn eigen leefomgeving. Met dit initiatiefvoorstel wilt GroenLinks ruimte maken voor mensen die zelf aan de slag willen met hun leefomgeving. Zelf aan de slag willen met hun stad. Ruimte voor Groen noemen we dat.