Dinsdagavond 26 april overhandigde in het Eindhovense stadhuis Tom van den Nieuwenhuijzen, voorzitter van de Alliantie Roze Zaterdag Eindhoven 2013, het eerste exemplaar van het bidbook aan wethouder Lenie Scholten. In dit bidbook staan alle plannen en intentieverklaringen van de partners waarmee Eindhoven de eretitel Roze Stad 2013 en daarmee de organisatie van de Roze Zaterdag in de wacht hoopt te slepen.
Het tweede en het derde exemplaar van het bidbook waren voor de voorzitter van Stichting Outway Wijnand Pels en de voorzitter van het COC Eindhoven en regio Kay Sachse.

Het bid zal nu worden ingediend bij het bestuur van de Stichting Roze Zaterdagen Nederland. Zij gaan zich buigen over de plannen van alle kandidaat-steden. Vervolgens gaat dit bestuur in mei nog op werkbezoek, waaronder ook in Eindhoven.
Welke stad dan vervolgens de Roze Zaterdag van 2013 mag organiseren zal blijken op 2 juli a.s. tijdens de Roze Zaterdag in Groningen.

Roze Jaar
De plannen hebben niet alleen betrekking op de Roze Zaterdag maar geheel 2013. De Roze Zaterdag is dan wel het hoogtepunt van dat jaar maar het zal voortdurend in het teken staan van diversiteit, educatie, dialoog en emancipatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Er is gekozen voor de slogan 'Diversiteit kleurt je leven!'. Als het aan de groep vrijwilligers van de Alliantie Roze Zaterdag Eindhoven ligt, is de stad er helemaal klaar voor om de levens van haar inwoners roze in te kleuren.

Masterplan
Voor de Roze Zaterdag Eindhoven 2013 is een masterplan ontwikkeld met in de binnenstad drie podia met elk een eigen thema.
Daarnaast zijn er zowel tijdens de Roze Zaterdag als gedurende de rest van het jaar allerlei andere activiteiten gepland zoals bijvoorbeeld tentoonstellingen, debat-avonden, een filmfestival, theatervoorstellingen enz. Dit alles rond het thema ‘Diversiteit kleurt je leven!’.
Woordvoerder Johan van Rooij merkt op dat de Roze Zaterdag al volop leeft in de stad. Hij verwacht daarom dat er in aanloop naar 2013 nog veel meer initiatieven bij zullen komen.

Beproefd concept
Eindhoven staat een beproefd organisatieconcept voor ogen. De kosten van alle evenementen worden daarbij gedragen door de deelnemende bedrijven en organisaties. Het organiserend comité behoud de centrale sturing als het gaat over de communicatie. Daardoor kunnen de kosten voor de organisatie laag worden gehouden.

Niet extravagant
De Alliantie Roze Zaterdag Eindhoven geeft aan dat ze een positief geluid wil laten horen in een verhardende samenleving.
"Roze Zaterdag zal een feestdag zijn niet alleen voor homoseksuele, lesbische, biseksuele of transgender Eindhovenaren. Het extravagante staat niet voorop maar een gezellig en boeiend dagje uit voor iedereen.” besluit Van Rooij.