De ledenvergadering van GroenLinks heeft in november 2013 besloten een lijstverbinding aan te gaan met de PvdA.

Met deze lijstverbinding maken de PvdA en GroenLinks meer kans op een eventuele restzetel. Zeker nu wij daarmee de enige zijn die zo’n verbintenis zijn aangegaan.

Bovendien onderstreept deze lijstverbinding de goede samenwerking tussen de partijen die sinds 2010 samen in het college zitten en veel zaken voor de stad voor elkaar hebben gekregen. We hebben er daarbij uitdrukkelijk voor gekozen alleen met de PvdA deze band aan te gaan.

Bij een lijstverbinding gaan beide partijen zelfstandig de verkiezingen in. Ze hebben een eigen kandidatenlijst ingediend en voeren een zelfstandige campagne. Een lijstverbinding legt geen verdere verplichtingen op (al zien wij de PvdA wel als onze natuurlijke bondgenoot en dus als een voor de hand liggende partij voor samenwerking na de verkiezingen).

Bij het vaststellen van de verkiezingsuitslag wordt eerst voor elk der partijen bepaald hoeveel volle zetels ze elk hebben behaald. Na het toedelen van deze volle zetels blijven er stemmen en zetels over. Bij het aangaan van een lijstverbinding worden voor de verdeling van deze restzetels de stemmen van de beide partijen samengeteld en daarmee wordt de kans op een restzetel voor deze combinatie groter. Er kan alleen niets gezegd worden over de vraag of dit ook daadwerkelijk tot een extra zetel voor een van de partijen leidt en als dit gaat gebeuren, bij wie deze extra zetel terecht komt. Maar wel zeker is dat de kans op een restzetel wordt vergroot en dat stemmen daarmee efficienter worden gebruikt.