Gisteren tijdens de raadsvergadering hield Raadslid Gisèle Mambre haar maidenspeech. Naar eigen zeggen: 'Met bibberende knietjes maar met overtuiging'.

"Bedankt voorzitter. 

Demonstreren is een grondrecht. Voor iedereen. 

Een mooier beginsel om voor op de bres te staan met mijn maidenspeech kan ik me niet wensen.

Gisteren heb ik – met tranen in mijn ogen en gemengde gevoelens – naar de speech van premier Rutte zitten te kijken, waarin hij namens de Nederlandse staat excuses aanbiedt voor het slavernijverleden.

De tranen omdat de woorden van de premier mij dieper raken dan ik voor mogelijk heb gehouden. En voor het eerherstel van Curaçaose verzetsheld Tula.

De gemengde gevoelens omdat wat een historisch belangrijk moment heeft moeten zijn voor mensen zoals ik - nazaten van tot slaaf gemaakten - een bittere bijsmaak krijgt door het zoveelste staaltje niet sensitief handelen in het langdurig en pijnlijk proces ernaartoe. 

Bij het kijken naar de excuses gaan mijn gedachten automatisch naar de duizenden mensen die al tientallen jaren gebruik hebben gemaakt van hun demonstratierecht en onvermoeid de straat zijn opgegaan, vragend om begrip en erkenning van het aangedane leed. Zoekend naar de dialoog en oplossingen om deze zwarte bladzijden uit onze gezamenlijke geschiedenis achter ons te laten.

Niet altijd ongehinderd. Zeker in de laatste jaren is het regelmatig voorgekomen dat lokale (en landelijke) besturen diverse demonstraties hebben beperkt dan wel onterecht verboden. Of demonstranten worden niet gelijk behandeld en soms zelf ten onrechte door de politie aangehouden. 

GroenLinks vindt demonstreren een basisrecht en zal dat altijd verdedigen. Iedereen moet zonder obstakels vreedzaam kunnen demonstreren. En de gemeente moet deze demonstraties altijd faciliteren en beschermen, zolang deze niet de grondrechten van anderen inperken. In een in november gepresenteerd manifest geeft Amnesty International goede handvatten aan gemeenten die ze zullen helpen deze taken uit te voeren. GroenLinks is daarom blij dat burgemeester Dijsselbloem het manifest ondertekent. GroenLinks steunt ook, samen met mede-indieners SP, PvdA, Volt, PvdD en D66, dit manifest van Amnesty en vraagt de volledige raad mede te ondertekenen en zo een belangrijk signaal te geven.

Kortom: demonstreren is een grondrecht en ik ben blij dat ik met mijn eerste betoog hier de aandacht voor mag vragen."

Door de meerderheid van de Raad is het manifest van Amnesty International ondertekend. We zijn trots op je Gisèle 💜