Maidenspeech Sander van Cuijck: geen tijdelijk asfalt op de Vestdijk

Raadslid Sander van Cuijck debuteert op 29 januari in de raadsvergadering met een maidenspeech doorspekt met goede raad. Sander pleit ervoor dat het College van B&W afziet van 'carnavalsasfalt' en kiest voor een duurzame en minder dure oplossing voor het door laten gaan van de carnavalsoptocht. 

De motie, ingediend samen met PvdA, D66, DENK en OAE, wordt omarmd door de wethouder en wordt niet in stemming gebracht. GroenLinks en de mede-indieners houden de motie aan. En wachten op het beste alternatief.

Lees hieronder zijn volledige betoog.

Dank u wel voorzitter!

Daar stond het dan. In de krant.

Eindhoven gaat op de Vestdijk tijdelijk asfalt aanleggen.

Tijdelijk asfalt? Is dat speciaal asfalt? Kunnen ze dat als een tapijt uitrollen? En als we het dan niet meer nodig hebben rollen we het weer op, nemen we het onder de arm en leggen we het ergens anders neer?

Helaas! Zo zit asfalt niet in elkaar. Asfalt is en behoeft geen rode loper.

En wat dat kost tijdelijk asfalt?

Nou, 40 tot 50 duizend euro voor enkel het asfalt. Voor amper 3 uurtjes plezier is dat een enorm bedrag! Zeker in een tijd dat we elk dubbeltje drie keer moeten omdraaien. Niet alleen moet de aannemer zijn bouwhekken, graafmachines en bulldozers van de Vestdijk weghalen. Ook moet de aannemer nog even de kuilen dichtgooien die er op de Vestdijk liggen. Want asfalt is geen vliegend tapijt. Die kuilen zijn er nu trouwens ook niet voor niets; naast dat de aannemer daar volop aan het werk is wordt daar ook waardevol archeologisch werk verricht. Daar komt onze geschiedenis naar boven.

En dan komt onze Carnavalsoptocht. Daarin mogen we twee en een half uur lang genieten van mooi gebouwde en versierde wagens. Helaas wel in de ambiance van een bouwput. Wanneer die prachtige optocht weer uit de bouwput gereden is mag de aannemer die kuilen weer opentrekken en verder gaan met zijn werk. Heeft u nog meer uitleg nodig waarom de woorden "tijdelijk asfalt op de Vestdijk voor carnavalsoptocht" bij GroenLinks de wenkbrauwen deden fronzen?

Hoe kunnen we het maken de Carnavalsoptocht, één van die visitekaartjes van de stad, zo door het slijk te halen? De optocht is een feest. Dat willen we niet associëren met geldverspilling, milieuschade, vertragingen en bouwputten. Dat moet een feest zijn en blijven! Dus laten we kijken hoe we deze situatie oplossen. Kijk naar alternatieven!

GroenLinks roept daarom op andere routes te onderzoeken. Neem nou bijvoorbeeld het 18 Septemberplein en de Emmasingel. Prima locaties om dit jaar de Carnavalsoptocht overheen te laten gaan als u het GroenLinks vraagt.

Ja, maar daar rijden bussen...

Nou, iedere twee weken speelt PSV thuis en weten we ook de busroutes voor een paar uurtjes aan te passen. Hetzelfde geldt tijdens andere evenementen zoals de marathon en Park Hilaria. Ik geloof gerust dat buschauffeurs in staat zijn een andere route te rijden.

Maar laat ik niet op de stoel van het college en ambtenaren gaan zitten en oplossingen voor gaan schrijven. Dat past de gemeenteraad niet. Wat GroenLinks in deze motie vraagt is het zoeken van alternatieven voor de route van de optocht. In plaats van een enorm duur en milieuvervuilend plan vragen wij naar het beste plan. Het plan dat het minst geld kost; en het minst het milieu schaadt. Dat plan is waar Eindhoven voor moet gaan. Laat de bulldozers gewoon doorwerken op de Vestdijk en laat buurvrouw Jansen langs een betere route van de Carnavalsoptocht genieten. GroenLinks heeft het volste vertrouwen in de ambtenaren en organisatoren van de optocht dat zij die betere alternatieven gezamenlijk kunnen vinden voor buurvrouw Jansen.