GroenLinks Eindhoven dient tijdens de raadsvergadering op dinsdag 1 juli een motie in om eventuele (proef)boringen naar schaliegas in de gemeente te voorkomen. 

Afgelopen najaar stemde een meerderheid van de raad al voor de motie “schaliegasvrij”. Desondanks worden er in de conceptnotitie over de structuurvisie Schaliegas zoals gepubliceerd door het ministerie van Economische Zaken wel gebieden in Eindhoven aangewezen als zoekgebied. GroenLinks wil de onrust die dit teweeg brengt wegnemen en vraagt de gemeente Eindhoven een helder standpunt in te nemen tegen schaliegasboringen. Bij schaliegaswinning worden onder hoge druk chemicaliën de grond in gespoten, wat kan leiden tot vervuiling van het grondwater. Zowel inwoners, ondernemers als raadsleden in Eindhoven hebben zich hier tegen uitgesproken, of het nou eventuele definitieve boringen betreft of wordt beperkt tot proefboringen.

Rik Thijs, voorsteller van de actuele motie: “Schaliegas maakt Nederland nog afhankelijker van vervuilende energie. Er is geen draagvlak of noodzaak voor deze boringen,  maar wel een risico voor mens en milieu. Waarom zouden wij zulke risico’s nemen als wij ook kunnen kiezen voor de echte oplossing van schone en veilige energie, zoals zonne-energie. Wij moeten nu overstappen op duurzame energie en fossiele voorraden in de grond laten.” 

De motie van GroenLinks wordt gesteund door de SP, de PVDA, het CDA, Leefbaar Eindhoven en D66.