Ingezonden brief ED d.d. 27 maart 2011 door Renate Richters:

"Dinsdag 27 maart zal de gemeenteraad naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe koers voor het sociale beleid voor Eindhoven vaststellen. Een nieuwe koers, waarbij de grootste belofte is dat de burger nu echt centraal zal komen te staan. Deze kreet wordt al jarenlang gebezigd in ‘het veld’ maar is helaas nog geen werkelijkheid. Ondanks alle goede bedoelingen blijken de situaties waarbij er 13 hulpverleners achter één voordeur integraal aan het werken zijn, nog meer regel dan uitzondering.

Met het nieuwe sociale beleid, dat we WIJ Eindhoven hebben genoemd, zal dit patroon doorbroken worden: één hulpverlener die van alle markten thuis is, zal voortaan samen met de mensen die het betreft en hun sociale netwerk op zoek gaan naar oplossingen die passen bij hun specifieke situatie. Alleen bij complexe problemen zal er een specialist bijgeroepen worden. Dit vraagt een fundamenteel andere manier van werken van de professionals in onze stad, maar ook van de gemeente zelf. Komende jaren zal dit vorm gaan krijgen.

Maar het nieuwe sociale beleid gaat verder: Naast de organisatie van ondersteuning voor kwetsbare burgers gaat het ook om meer ruimte geven aan buurtbewoners om in hun eigen buurt of wijk te doen wat zij belangrijk vinden. Sommige politieke partijen zijn hier pessimistisch over. De mensen hebben het te druk, zijn niet bereid om vrijwilligerswerk te doen, of voelen zich niet betrokken bij hun leefomgeving.

Afgelopen zaterdag heeft de gemeenteraad op de fiets een aantal buurten verkend. Ikzelf was mee naar Woensel-Noord. Daar wordt WIJ Eindhoven al uitgevoerd, lang voordat WIJ Eindhoven op papier stond. Enkele voorbeelden: de buurtbewoners hebben er zelf de welzijnsaanbieder uitgekozen en maken afspraken over de opdracht en de uitvoering. En de senioren realiseerden zelf hun eigen ‘seniorenhangplek’, Andromeda genaamd, een huiskamer die elke dag open is en volledig draait op vrijwilligers. Zonder een cent subsidie. Wat maakt Woensel-Noord en deze voorbeelden nu zo bijzonder? Dat de betrokken partners (bewoners, Woonbedrijf, de welzijnsorganisatie, de gemeente, de politie) er samen de schouders onder hebben gezet om de situatie in de wijk te verbeteren. En dan blijkt er veel mogelijk!

GroenLinks vindt dat we in deze hele beweging van het nieuwe sociale beleid de eigen kracht van burgers beter moeten gaan benutten. Als het gaat om de invloed die burgers hebben op hun eigen leefomgeving, maar ook als het gaat om mensen met een beperking, die regie willen over hun eigen leven. En daar is soms ondersteuning bij nodig. GroenLinks vindt dat mensen de mogelijkheid moeten hebben om zelf hun ondersteuning te kiezen. Daarom dient GroenLinks een motie in om ook in de toekomst de mogelijkheid van een persoonsgebonden budget (pgb) te behouden voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Zodat ook zij hun eigen kracht ten volle kunnen benutten. Maar het gaat niet alleen om eigen kracht. Het gaat ook om samenkracht. Want uiteindelijk moeten we het samen doen. Samen verantwoordelijk voor elkaar en onze leefomgeving."