Bij de begroting heeft de gemeenteraad (inclusief GroenLinks) besloten dat er 1 mln euro bezuinigd moet worden op het leerlingenvervoer. Achtergrond van de discussie is dat er problemen zijn geweest met de kwaliteit van het vervoer na de vorige aanbesteding. Na allerlei discussies die daarover zijn gevoerd is toen besloten om de aanbesteding op te breken en de kwaliteit weer te herstellen.
Dit had de consequentie dat we fors meer geld kwijt zijn voor het leerlingenvervoer, en dat dit bedrag bovendien nog verder is gestegen doordat er meer kinderen gebruik van maken. Dit extra geld is er niet. 2 jaar lang is het met incidentele meevallers opgevangen, maar er is door het vorige college geen structureel extra budget voor geregeld. En nu zijn er dus geen incidentele meevallers meer. Het huidige college stelde daarom voor om te bezuinigen op het leerlingenvervoer, en de raad ging hiermee akkoord bij de begrotingsbehandeling.
Afgelopen maand is er gediscussieerd over hoe die bezuiniging moet worden ingevuld. Want dat was niet bepaald bij de begroting. Dit wordt vastgelegd in de verordening, waarin de regels en criteria staan wanneer mensen in aanmerking komen voor leerlingenvervoer, en hoe dat georganiseerd moet worden. Het voorstel van het college was om de kilometergrenzen aan te passen van 2 en 4 km naar 6 km, waardoor minder kinderen gebruik kunnen maken van het vervoer. Ouders van kinderen die dicht bij school wonen (onder de 6 km) worden zelf verantwoordelijk voor het vervoer van hun kinderen naar school. GroenLinks sprak ter voorbereiding met de adviesraad leerlingenvervoer, met ouders die gebruik maken van het vervoer en met mensen die werken bij scholen waar veel kinderen op zitten die gebruik maken van het vervoer. Daarnaast hoorden we een aantal ouders die zijn komen inspreken bij de vergaderingen over de gevolgen van het voorstel in hun persoonlijke situatie.
Het standpunt van GroenLinks was, na verschillende beraadslagingen als volgt:
- GroenLinks steunde de denkwijze van het college, waarbij zij uitgaat van strengere criteria om in aanmerking te komen voor vervoer, maar met ruimte om maatwerk te bieden aan diegenen die dat nodig hebben op basis van medische en sociale redenen. GroenLinks denkt dat het nodig is de criteria nu te verengen, om mensen te stimuleren om zelf mee te denken over creatieve oplossingen. Als we nu niets doen, en alles nog een jaar bij het oude laten, zoals een aantal partijen heeft bepleit, zitten we over een jaar waarschijnlijk met precies dezelfde situatie.
- De zorg van GroenLinks zat dan ook niet zozeer in het inhoudelijke deel maar in het financiële deel van het voorstel: niet het budget moet leidend zijn bij het bepalen wie een voorziening nodig heeft, maar het kind. Onze fractie twijfelde er sterk aan of de zorg voor deze kinderen geborgd kan worden als we zo fors bezuinigen. Alhoewel we akkoord zijn gegaan met deze bezuiniging bij de begroting, hadden we de consequenties toen niet overzien. GroenLinks wil de bezuiniging dan ook verlagen, zodat alle kinderen die écht het nodig hebben, vervoer geboden wordt.
Wethouder Scholten zat flink met het dossier in de maag. Uiteindelijk lukte het haar om op aandringen van de Raad te komen met een extra budget om de bezuiniging het eerste jaar te verlagen met 350.000 euro. Met dit geld kunnen meer uitzonderingen gemaakt worden voor gezinnen die het op basis van hun persoonlijke situatie niet geregeld krijgen. Er is al een uitzondering afgesproken voor kinderen op grond van hun gezondheidssituatie. Daarmee hopen we te borgen dat iedereen die het echt nodig heeft ook daadwerkelijk vervoer krijgt.
De adviesraad leerlingenvervoer vond dat voorstel een doekje voor het bloeden. Onze fractie was het daarmee eens, maar ziet het wel als een noodzakelijk doekje: een noodverband dat wordt aangelegd om ergere situaties te voorkomen. Wij gingen daarom akkoord met de handreiking van de wethouder, en vroegen om te monitoren of dit extra geld genoeg is. Daarnaast vroegen we de wethouder te bevestigen dat alle suggesties met betrekking tot maatwerk, onder andere gedaan door de adviesraad en de commissie zelf, mee te nemen bij de uitwerking. Beide zaken zijn toegezegd.
Het voorstel is vervolgens aangenomen.