Klik op 'lees meer' om Renate's reactie te lezen op het stuk van Corrie de Leeuw (op de website van het ED), waarin zij 'teleurgesteld' is in de politiek correcte beantwoording van GroenLinks op de vragen die zij GroenLinks stelde over het van Abbemuseum.

 

Onderstaande tekst is afkomstig van Renate's weblog.

Corrie de Leeuw, een van de politiek verslaggevers van het Eindhovens Dagblad, vind mij politiek correct. Dat mag ik hopen, dacht ik toen ik dat las op de weblog “De Leeuw & De Koning” op de website van het ED , immers, de politiek is een serieuze zaak en dat hoop ik toch zo goed en correct mogelijk te beoefenen. Maar dat bedoelde Corrie natuurlijk niet. Corrie doelde op de antwoorden die ik haar namens de GroenLinks fractie gaf op de vragen die het ED ons stelde over het van Abbe museum. Het ED wilde weten of wij vinden dat er een brede discussie over het van Abbe moet komen, of het een gemeentemuseum moet blijven en of er meer dan de nu voorgestelde 2 ton bezuinigd moet worden op het van Abbe. En het ED wilde weten of de leden van onze fractie wel eens naar het van Abbe gaan.

De vragen zou ik politiek correct beantwoord hebben. En dat klopt. Dat geldt overigens ook voor de vragen over deelname aan Brabant Culturele Hoofdstad 2018 van laatst. Die waren ook heel correct.

Waarom vraagt u zich af?

Om met de laatste vraag te beginnen: Op de vraag of GroenLinks wel eens het van Abbe bezoekt en hoe vaak, heb ik geantwoord (overigens in nauw overleg met de fractie) dat dat ons niet relevant lijkt. Natuurlijk komen leden van onze fractie wel eens in het van Abbe museum, soms met een werkbezoek en soms in de vrije tijd. En de ene gaat meer dan de ander, en soms vinden we het wel leuk en soms ook niet.

Waarom zeggen we dat dan niet gewoon? Omdat het er in onze ogen echt niet toe doet. Sterker nog: het zou er niet toe mogen doen. Als raadslid wordt van ons verwacht dat we verstandige besluiten nemen voor de stad. Te vaak worden discussies over kunst en cultuur gevoerd op een niveau van “ik snap het niet of ik vind het niet mooi dus voor mij hoeft het niet zoveel geld te kosten”. Het laatste wat we zouden moeten willen is dat de persoonlijke interesse of smaak van raadsleden leidend is bij het nemen van besluiten over kunst en cultuur. Wij moeten kijken wat er goed is voor de stad. Overigens was dat één van de redenen dat we een paar jaar geleden een externe cultuuradviescommissie op hebben gericht, immers, wij hadden er zelf niet zoveel verstand van.

En dan kan ik natuurlijk nog de discussie aangaan of het van Abbe wel een gemeentemuseum moet blijven, waarop ik heb geantwoord dat dat wat ons betreft niet principieel hoeft maar dat er eigenlijk geen alternatief voor handen is (immers, het Rijk staat voorop om te verkondigen dat er geen enkele mogelijkheid is dat het van Abbe een Rijksmuseum wordt). Daar worden we dus ook niet zoveel wijzer van. En moet het van Abbe dan niet méér bezuinigen? In onze ogen moet het van Abbe ook mee bezuinigen. Er ligt een flinke financiële bezuinigingsopgave in de culturele sector. De 2 ton voor het van Abbe zijn slechts de eerste stap, net als alle andere bezuinigingsvoorstellen op cultuur die we aangenomen hebben. Maar we moeten eerst met z’n allen bepalen wat we belangrijk vinden, en waar we op willen inzetten. Want er zullen binnen de culturele sector moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. En daar willen wij niet op vooruit lopen. Dat vinden wij niet zorgvuldig. Ik denk niet dat de stad er iets mee opschiet als GroenLinks gaat roepen dat het van Abbe een half miljoen of misschien wel een miljoen euro moet bezuinigen, zonder dat we weten wat dat voor effect zal hebben. Eerst ons huiswerk doen dus. En daar is onze fractie al volop mee bezig, mijn collega die financiën doet in onze fractie is laatst nog bij het van Abbe geweest om zich te laten informeren over de financiële situatie.

Natuurlijk heeft de burger recht op informatie en op onze mening. En het ED doet haar best om die voor ons te ontsluiten. Maar die mening moet dan wel zorgvuldig zijn. Wij zijn geen partij van proefballonnetjes en loze kreten. En als dat politiek correct is, dan is dat in mijn ogen misschien helemaal niet zo erg.