In de gemeenteraad van Eindhoven is een motie aangenomen om de schuldenproblematiek in Eindhoven nog gestructureerder aan te pakken. Naast trajecten zoals de Goede Gierenpilot en de Citydeal Inclusieve Stad heeft de raad het college opgeroepen om de laatste ontwikkelingen in de hersenwetenschappen mee te nemen in de schuldenaanpak. Ook is het betrekken van de nieuwe cliëntenraad en het informele netwerk een belangrijk onderdeel van de motie. 

Volgens de laatste studies blijkt dat armoede en schulden een significant verlies van IQ kunnen veroorzaken. Doordat mensen te veel aan hun hoofd hebben, hebben mensen steeds meer moeite beslissingen op lange termijn te nemen, ze leven veelal van dag tot dag. In Amerika blijkt de zogenoemde ‘Mobility Mentoring’ goed te werken en via de motie Zonder Kopzorgen over Schulden gaat het college van B&W nu kijken hoe deze inzichten vertaald kunnen worden naar Eindhoven. 

Saskia Lammers, de initiatiefnemer, is blij dat er zoveel steun bestond in de raad. "Als je mensen in schulden spreekt, proef je de moedeloosheid. Er lijkt voor hen geen einde aan de berg te komen: aanmaningen, boetes die zich opstapelen of brieven van deurwaarders of incassobureaus”, benadrukt Saskia. ,,Voor wie er weinig gevoel bij heeft, hoef je maar even de Tv-serie Schuldig terug te kijken. Het probleem van schulden, de impact die het heeft op gezinnen, wonen, werken, gezondheid wordt daarin treffend verbeeld."

Juist als je met schulden kampt, moet je je kop er flink bijhouden om goede afbetalingsregelingen af te spreken, lastige keuzes te maken om zuiniger te leven, een beter betaalde baan te zoeken en papierwerk te regelen voor armoederegelingen. Saskia: ,,En dat is nou net wat op dat moment minder lukt. Mensen gaan door (chronische) stress, armoede en schulden meer van dag tot dag gaan leven, maken niet altijd de meest verstandige beslissingen, en gaan minder doelgericht en probleemoplossend handelen.”

In de effectieve methode Mobility Mentoring wordt dit niet als oorzaak maar ook als gevolg van schulden gezien. Er wordt rekening gehouden met de effecten van armoede door procedures te vereenvoudigen en te herinneren aan afspraken, te werken aan een hoger inkomen of beter betaald werk en vaardigheden te versterken. Zo worden inwoners geholpen met concrete stappen om gefocust te blijven op het einddoel. 

De motie werd ingediend door GroenLinks, PvdA, BBL, LPF en SP en kon op een meerderheid rekenen in de gemeenteraad van Eindhoven. Voor oktober informeert het college de raad over de vorderingen