Reactie op Pegida demonstratie

I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it. – Evelyn Beatrice Hall over Voltaire

Voorafgaand aan de Ramadan, de heilige maand voor moslims, is er door Pegida een demonstratie aangekondigd bij de Al Fourqaan moskee. Op zondag 26 mei jl. heeft de politie een demonstratie van Pegida afgebroken, dit omdat ze de veiligheid van Pegida, omstanders en buurtbewoners niet meer konden garanderen.

Laat voorop staan dat de ideeën en uitingen van Pegida heel veraf staan van waar wij in geloven bij GroenLinks. Op geen enkele wijze voelen we sympathie bij het gedachtengoed van anti-islambeweging Pegida. Anti-islam liederen zingen en varkensvlees eten tijdens de ramadan om zo te demonstreren is wat ons betreft een provocatie.

Ondanks dat, is en blijft demonstreren een grondrecht. We keuren het dan ook af dat dit is belemmerd door een aantal jongeren. In onze mooie stad moet er altijd ruimte zijn voor de dialoog. In november 2018 zijn we al een keer eerder in Eindhoven opgeschrikt door het verstoren van een demonstratie. De beelden staan nog steeds op het netvlies en zijn geen visitekaartje voor Eindhoven.

Ook gisteren hebben we weer beelden gezien die wij afkeuren. Geweld is nooit de oplossing, zeker niet tegen de Politie die voor de veiligheid staat van iedereen. Een dergelijke demonstratie kan namelijk alleen doorgaan als de openbare veiligheid kan worden gegarandeerd, en dat was helaas gisteren niet het geval.

We betreuren als GroenLinks dat de demonstratie niet (volledig) kon plaatsvinden. Zeker omdat er vooraf getoetst en goedgekeurd is door de burgemeester. Daarnaast is er ook door een aantal maatschappelijke partners in de stad (zoals jeugdwerk en moskeeën) vooraf aandacht geweest om het juist niet te laten escaleren. We vinden het dan ook ontzettend jammer dat er geen gehoor aan is gegeven door een groep jongeren en dit tot tien aanhoudingen heeft geleid.

We hebben ons altijd uitgesproken tegen het verstoren van een demonstratie en zullen dat altijd blijven doen. Demonstreren is en blijft een grondrecht, en van alle grondrechten blijf je af.