Het college heeft plannen om in Eindhoven met het 'Skaeve Huse'-concept aan de slag te gaan. In een opiniestuk in het Eindhovens Dagblad schrijft Renate Richters (GL) samen met Hanny Jacobs (VVD) en Christo Weijs (CDA) waarom de Skaeve Huse onterecht als aso-woningen bekend staan.
Lees hier het hele artikel.
In 2009 heeft de Eindhovense gemeenteraad een raadswerkgroep ingesteld die een onderzoek heeft gedaan naar de maatschappelijke opvangvoorzieningen in onze stad. In plaats van de invalshoek vanuit de gemeente of de instellingen te nemen, koos deze werkgroep er bewust voor om contact te zoeken met de cliënten van de maatschappelijke opvang, om van hen zelf te horen wat zij van de voorzieningen vinden.
Een van de aanbevelingen van de raadswerkgroep was dat er meer verschillende types opvangvoorzieningen moeten komen, zodat de doorstroom vanuit de nachtopvang naar passende woonvoorzieningen beter en sneller georganiseerd zou kunnen worden.
Al in 2009 bestudeerde de raadswerkgroep het concept 'Skaeve Huse'. Dat zijn woningen die in Denemarken zijn ontwikkeld voor mensen die dakloos zijn, of dreigen uit hun (huur)woning gezet te worden. Het gaat vaak om mensen die overlast veroorzaken, en voor wie al allerlei hulpverleningstrajecten zijn ingezet, die niet hebben geholpen. Een soort laatste halte dus voordat een huisuitzetting en dakloosheid volgt.
In Denemarken en op een aantal plaatsen in Nederland, waaronder in Tilburg, zijn er goede resultaten met de inzet van deze woningen bereikt. De aanbeveling van de raadswerkgroep was dan ook om te kijken of dit concept iets voor Eindhoven kan zijn.
In april van dit jaar ging een delegatie raadsleden naar Tilburg om te kijken hoe de Skaeve Huse in Tilburg georganiseerd zijn. Erg positief verrast waren we ook toen weer over dit concept. We hebben gesproken met de woningcorporatie, de organisatie voor maatschappelijke opvang, de beheerder, de begeleider en natuurlijk ook de bewoners zelf, die ons gastvrij ontvingen. Ook toen hebben wij het college de aanbeveling gedaan om te onderzoeken of er in Eindhoven ook een aantal Skaeve Huse kan komen.
Deze week maakte het college bekend dat zij daadwerkelijk gaat onderzoeken wat de mogelijkheden in Eindhoven zijn. Dat begint met goede criteria formuleren en het zoeken naar een geschikte locatie. Een goede stap, waar de leden van de toenmalige raadswerkgroep bijzonder verheugd over zijn.
Helaas worden de Skaeve Huse nogal eens weggezet als aso-woningen. Hufterproof wonen aan de rand van de maatschappij voor psychiatrische mensen die hun buurt terroriseren. Evenals het college betreurt de raadswerkgroep deze beeldvorming ten zeerste.
Het gaat inderdaad om mensen met problemen. Mensen die niet in het gewone keurslijf passen dat deze maatschappij hen voorschrijft. Die niet goed reageren op hulpverlening, en daardoor dreigen steeds verder van de samenleving te komen staan. Voor een kleine groep mensen is een woonvorm zoals de Skaeve Huse dan een oplossing. Voor mensen die, zoals wij in Tilburg hebben kunnen zien, er soms alleen maar naar verlangen om met rust gelaten te worden, om even niets te moeten. In de Skaeve Huse in Tilburg hebben we gezien dat door mensen deze rust te bieden, hun situatie voor een groot deel stabiliseert en dat zij minder overlast veroorzaken voor andere bewoners, niet in hun oude wijk, en ook niet in hun nieuwe.
Asociaal? Volgens ons een hele sociale oplossing voor een maatschappelijk probleem!
De auteurs zijn lid van de raadswerkgroep maatschappelijke opvang. Renate Richters is fractievoorzitter van GroenLinks in de Eindhovense gemeenteraad.