Wij staan pal achter het grondrecht om te demonstreren, maar wat er gisteren is gebeurd heeft niets maar dan ook niets met demonstreren te maken. Relschoppers hebben niet alleen Eindhoven, maar ook Eindhovenaren hard aangetast. De ondernemers uit de horeca en de detailhandel die al zo hard zijn getroffen door de coronacrisis kregen een flinke trap na door de vernielende storm relschoppers die door onze stad raasde. Volledige terrassen zijn gesloopt, winkelruiten ingeslagen en auto’s afgebrand. Dit is niet te geloven!

Nederland is een land waar je je mening mag uiten, waar je mag zeggen dat je het ergens niet mee eens bent, waar je op zo veel legale manieren je stem kan laten horen. Het is te bizar voor woorden dat er in datzelfde land hulpverleners bekogeld worden met straatstenen, fietsen, golfballen, vuurwerk, en messen.

Wat hier, in ons eigen Eindhoven, maar ook in de rest van Nederland gisteren is gebeurd is ongekend, triest en bovendien ontzettend akelig. Deze duistere dag zullen we niet snel vergeten, maar laten we voor nu vasthouden aan hoe wij Eindhoven wél kennen; een stad waar iedereen zichzelf mag zijn, een mening mag hebben en respect heeft voor de verschillen van een ander.