Op onder meer het verzoek van GroenLinks Eindhoven stond het onderwerp WerkLeerBedrijf (WLB) op de commissievergadering Economie & Mobiliteit van 31 maart. Al enige jaren volgt GroenLinks 'kritisch constructief' het WerkLeerBedrijf. We krijgen regelmatig signalen van deelnemers dat het traject te weinig bijdraagt aan de zoektocht naar werk, zelfs demotiverend kan werken. Sinds tijden vraagt GroenLinks dan ook aandacht voor een betere toeleiding, meer maatwerk, een respectvolle bejegening en daarmee een grotere effectiviteit van het WerkLeerBedrijf.

Denk bij de klachten aan termen als 'bore out', 'compleet gesloopt', of aan uitspraken als 'sorry, dat ik besta...' en 'ik zit het maar uit'. Tegelijkertijd horen we ook andere signalen 'alles beter dan thuiszitten' en 'het is fijn om dicht op het werkgeversteam te zitten'. Kortom: voor sommigen, maar zeker niet voor alle mensen lijkt het traject geschikt. 

Duidelijk in de commissie werd, dat naast de negatieve geluiden, de wethouder ook veel enthousiaste verhalen over het WLB ontving. Bovendien blijven er weinig mensen die een klacht indienen, waardoor feitelijke informatie ontbreekt. Ook zouden veel van de eerder gevraagde verbeteracties te zijn uitgevoerd. De wethouder staat echter open voor andere verbeteringen, maar om het hele instrument aan te pakken, daarvoor vond hij de basis nu te dun. Dit betekent dat, ondanks de levendige discussie, we er niet makkelijk de vinger op krijgen. Al eerder vroeg GroenLinks daarom naar een standaard anonieme tevredenheidsmeting, die vanaf nu ook uitgevoerd gaat worden. De wethouder verwacht voor de zomer de eerste resultaten te kunnen geven. GroenLinks kijkt uit naar dit moment, waarop er een brede basis beschikbaar is van ervaringen van deelnemers, waarop de discussie gevoerd kan worden. Wordt vervolgd.