Vorig jaar kwam het college met het voorstel om het TD-gebouw (zie foto) om te bouwen tot pand waar alle Eindhovense ambtenaren zouden moeten werken. De onderbouwing was niet voor alle fracties voldoende en na een nadere toelichting werden er drie varianten gepresenteerd. Een externe commissie gaat die varianten nu verder onderzoeken. Wat GroenLinks betreft lag er al voldoende informatie op tafel.

Een nieuwe oplossing voor de ambtelijke huisvesting is van groot belang. De huidige locaties (standskantoor en Kennedy Business Center) worden gehuurd tegen een flinke prijs. De huurcontracten voor deze panden lopen in 2015 (KBC) en 2019 (Stadskantoor) af. Volgens kaders die de raad heeft vastgesteld moet de ambtelijke husvesting echter gerealiseerd worden in panden die eigendom zijn van de gemeente Eindhoven. Het TD-gebouw voldoet daaraan. Met een flinke verbouwing kan het pand geschikt worden gemaakt voor zowel de huisvesting van de ambtenaren als het inwonersplein, kan Het Nieuwe Werken worden geïmplementeerd en het is op de lange termijun ook nog eens veel goedkoper dan blijven huren.

Op initiatief van de PvdA is het plan toen iets breder getrokken naar het Stadhuisplein en daaruit voilgde drie varianten:

 

  1. Het originele plan in het TD-gebouw
  2. Zowel ambtenaren als inwonersplein komen aan het Standhuisplein
  3. Het inwonersplein komt aan het Stadhuisplein en de ambtenaren komen in het TD-gebouw

 

In de commissievergadering die daarop volgde leek een groot deel van de partijen de derde variant wel aantrekkelijk te vinden. Zo ook GroenLinks. Volgens GroenLinks is het belangrijk om de publieksfuncties van de gemeente op het Stadhuisplein te vestigen. Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, het zit nog in het centrum van de stad en het kan het Stadhuisplein van een nieuwe impuls voorzien.

Tijdens de raadsvergadering van februari werd door de raad een initiatiefvoorstel voor nader onderzoek naar de ambtelijek huisvesting aangenomen. Dat nadere onderzoek zou gedaan moeten worden een kleine 'commissie van wijzen' en het moet de palnnen beoordelen op: stedebouwkundige aspecten, verkeerstechnische aspecten, financiële aspecten en maatschappelijke aspecten. GroenLinsk heeft dit voorstel niet gesteund. In principe lag er al voldoende informatie en een nieuw onderzoek zou het proces wel eens zodanig kunnen vertragen dat de gemeente de bestaande huurcontracten tegen absurde prijzen zou moeten verlengen.

Inmiddels is er een begeleidingsgroep voor deze commissie samengesteld waarin de meeste partijen vertegenwoordigt zijn. Ook de tegenstanders van dit onderzoek (D66, SP en GroenLinks) doen mee om wel een zorgvuldige opdracht te formuleren voor de commissie en het proces zorgvuldig doch snel te laten verlopen. Zodra er resultaten zijn, zullen die uiteraard hier te lezen zijn.