Vuurwerpret voor allen: motie

GroenLinks, dient samen met 50Plus, PvdA, Ouderen Appèl en D66 een motie in die vraagt om het reguleren van het afsteken van vuurwerk. 

‘Ruim helft regio Zuidoost-Brabant is voorstander van vuurwerkverbod’ lezen we in het ED vandaag. En ook vandaag: GroenLinks, samen met 50Plus, PvdA, Ouderen Appèl en D66 dient een motie in ‘Vuurwerkpret voor allen’. De partijen zetten in de motie breed in op een geleidelijke beweging naar minder vuurwerk door het instellen van vuurwerkvrije zones. Ook pleiten ze voor een georganiseerde centrale vuurwerkshow. Kay Sachse, GroenLinks raadslid en initiatiefnemer van de motie: ‘Leven in een verdichte stad als de onze moet samengaan met verdraagzaamheid. Waarbij we zowel de wensen van de mensen die geen vuurwerk willen en die dat wel willen respecteren en tegemoet komen.’ De motie wordt dinsdag in de gemeenteraad behandeld.

 

UPDATE 27 november 2018: 

Kay hield een vurig betoog (pun intended) tijdens de raadsvergadering en burgemeester Jorritsma vond de plannen sympathiek maar omarmde ze desondanks niet. 'Ik wil geen valse verwachtingen scheppen. Ik ben aan handen gebonden: er is nu al te weinig budget voor veiligheid en we hebben een personeelstekort als het gaat om handhaving. Ik kan geen ja zeggen tegen dit voorstel.' 
Burgemeester Jorritsma wil wel bekijken of de gemeente medewerking kan geven aan een centraal geregeld vuurwerkshow in de stad. Maar wat hem betreft ligt het initiatief hiervoor bij de citymarketeers van Eindhoven 365 en ondernemers in de stad. 
GroenLinks en de zeven medeindienende partijen vinden het jammer dat de motie nu niet omarmd is door de burgemeester maar 'we zullen samen op zoek gaan naar middelen om deze motie uit te kunnen voeren', zegt Kay. 

 

Lees hieronder het volledige betoog van Kay: 

Dank u wel, voorzitter

We horen alom dat Eindhoven groter wordt. Verdichting wordt derhalve overal geëist. Maar naast stedenbouwkundige veranderingen moeten wij vooral de verdraagzaamheid in de stad bevorderen.

Dat wil deze motie bereiken! Niet door verbod, straf of afwijzing maar door het bieden van alternatieven. Alternatieven die mensen bij elkaar brengen, die verbinden. Denk eens aan de mooie plaatjes van het vuurwerk tijdens de jaarwisseling boven het Brandenburger Tor waar talloze mensen samen vieren.

Over een algemeen verbod van vuurwerk in het algemeen zou Den Haag moeten beslissen - en nee, dit is geen motie waarmee we onze burgemeester wederom op pad sturen om zoiets op het Binnenhof te eisen.

Ik wil hier niet nog eens alle cijfers aanhalen die in de motie worden genoemd. Het is helder: elk jaar is er voor tienduizenden euro's schade, veel mensen raken gewond en de houding ten opzichte van het afsteken van vuurwerk verandert: dat bewees ook de landelijke enquête van De Persgroep die afgelopen vrijdag in het ED stond. Onder de rivieren is de animo voor een verbod het grootst. Eindhoven behoort met 56 procent tot de Top 5 van steden waarvan de inwoners zich tegen vuurwerk uitspreken. En als kersje op de taart kregen we vandaag nog de resultaten van de kleine enquête binnen die de griffie heeft georganiseerd. Met een overduidelijk resultaat: een overgrote meerderheid - namelijk meer dan twee derde - is voor vuurwerkvrije zones.

We vragen dus om het inrichten van vuurwerkvrije zones in kwetsbare gebieden zoals bij verzorgingsinstellingen en het dierenasiel. Trouwens, iedereen die een hond heeft of verhalen erover heeft gehoord, weet dat dieren vaak paniekerig reageren en overstuur worden als er weer een kanonslag bij wijze van grap op straat wordt geslingerd. En wie het niet gelooft, die mag een keer met mij en mijn hond Queenie komen wandelen. 

En vervolgens willen we vooral de creatieve ideeën van de Eindhovenaren benutten om alternatieven te vinden voor het afsteken van vuurwerk. Een centrale vuurwerkshow op bijv. het 18 Septemberplein zou ervoor kunnen zorgen dat de naam Lichtstad een compleet nieuwe invulling kan krijgen. En in de wijken kan een eigen invulling worden gegeven aan de avond, misschien met een eigen versie van het centrale vuurwerk of door de wijkbewoners op een heel andere manier bij elkaar te brengen. Ik ben nu al benieuwd welke creatieve dingen zullen worden bedacht.

In het kort: deze motie die mede wordt ingediend door 50Plus, PvdA, Ouderen Appel Eindhoven, D66, het CDA, Denk en de ChristenUnie wordt het college gevraagd om werk te maken van meer veiligheid, dus minder letsel en minder vernielingen en een betere kwaliteit van leven voor mens en dier in onze stad, onze steeds groter wordende stad van verdraagzaamheid.