Op dit moment is de John F. Kennedylaan een 7 kilometer lange, vervuilende weg die het centrum van Eindhoven tot aan Son en Breugel verbindt. De partij wil dat de gemeente gaat onderzoeken hoe er een inclusieve wijk gebouwd kan worden bovenop de Kennedylaan. Een wijk waar niet eerst de stenen worden uitgedacht en dan pas het groen, maar waarbij betaalbaar wonen, groen, duurzaamheid, schone mobiliteit, en ontmoeten direct samenkomen. Dit project zou naar schatting circa 750 tot 1.000 energie-neutrale woningen op kunnen leveren; inclusief studentenhuisvesting.

Saskia Lammers (fractievoorzitter GroenLinks Eindhoven): “Het is tijd dat de stad weer meer van inwoners in plaats van auto’s wordt. Met dit plan lossen we niet alleen het mobiliteitsprobleem van de Noord-Oostkant op, maar verbeteren we ook de doorstroming en luchtkwaliteit, houden we het landschap van het Dommeldal in tact en kunnen we tevens een nieuwe, betaalbare en groene wijk bouwen.”

Vandaag presenteerde partijleider Jesse Klaver de plannen van GroenLinks om de verkiezingsbelofte van 1 miljoen nieuwe woningen in 2030 te realiseren. Naast het plan in de Eindhovense gemeenteraad horen ook het sluiten en omturnen van Rotterdam Airport en de sloop van de A10 West in Amsterdam tot de mogelijkheden om meer ruimte te creëren voor betaalbare woningen.

Klaver: “Wonen is voor velen onbetaalbaar en onbereikbaar geworden. Maar wonen is een grondrecht. Een veilige plek waar je je thuis voelt, met voldoende ruimte en groen in de buurt. Het kan, maar daarvoor is wel een koerswijziging nodig. Om dit mogelijk te maken, is GroenLinks bereid om miljarden uit te trekken.” 

👉 Klik hier om onze motie te lezen over dit plan.