Op de agenda van de afgelopen commissie vergadering stond de N69 geagendeerd. Omdat we lang over andere onderwerpen hebben gesproken is het onderwerp niet meer behandeld in de commissievergadering. Het presidium heeft daarop besloten om het onderwerp schriftelijk af te doen. Dat betekent dat alle fracties schriftelijk hun reactie mogen geven op het voorstel zoals dat er ligt. Omdat GroenLinks voor transparantie is, willen wij de reactie, die we anders in de openbare vergadering hadden gegeven, ook hier met u delen.

De fractie van GroenLinks is zich er van bewust dat we een behoorlijk probleem hebben in ZO-Brabant, met dichtslibbende wegen door dorpskernen waardoor het leefklimaat maar ook het milieu ernstig lijdt. Dat is een situatie waar we iets aan moeten doen.

Ook onderkent de fractie van GroenLinks de noodzaak om een goede verbinding te hebben met het Belgische achterland en de stad Hasselt. Dit ontsluit een heel deel van België op een goede manier voor de inwoners van de regio Eindhoven.

GroenLinks is geen voorstander van het aanleggen van meer asfalt door de Brabantse natuur. De robuste variant door het Keeropdal (de Westparallel) is in onze ogen niet de oplossing voor het probleem rond de N69. Het resultaat van deze variant is de vernietiging van heel veel bijzondere en kwetsbare ecologische infrastructuur in ZO-Brabant, terwijl de grote stromen forenzen uit Valkenswaard en Waalre nog steeds over de oorspronkelijke weg naar de randweg en Eindhoven zullen rijden (zo stelt ook het rapport van Oranjewoud).

Tevens is er al sinds 2004 een akkoord over de 0+ variant (de verbeterende maatregelen) maar is er sinds die tijd nog niets gebeurt aan de 0+ variant. Waarom is dat niet gebeurt? Dat is toen immers al overeengekomen en de 0+ variant maakt onderdeel uit van bijna alle oplossingen.

GroenLinks wilt de wethouder dan ook meegeven om niet zijn voorkeur uit te spreken voor de Westparallel. Ook wilt GroenLinks graag opheldering over de financien van het voorstel.
In het voorstel zoals ons voorlicht gaat de wethouder er van uit dat de provincie alle kosten voor zijn rekening zal nemen voor de verbetering van de infrastructuur rond de N69. In de overeenkomst zoals nu voorlicht staat echter dat de "Samenwerkende Partijen" waarvan de gemeente Eindhoven er één is, samen opdraaien voor de kosten. Tevens is er vanuit de Provincie niet genoeg geld voor het gehele plan. Zeker in de Westparallel variant dwars door het Keeropdal ziet mijn partij dan ook geen heil. De natuur zal het kind van de rekening worden en de problemen voor de mensen in Valkenswaard en Waalre zullen niet opgelost worden maar slechts voor een klein deel verlicht.

Het omleiden van het vrachtverkeer en het verbeteren van de OV infrastructuur én het differentieren van de verkeersstromen lijkt onze fractie een veel betere en duurzamere optie. Zowel voor de toekomstbestendigheid van deze regio als voor de inwoners van deze dorpen. GroenLinks pleit voor het inzetten van deze waardevolle euro's aan gemeenschapsgeld voor het aansluiten van de regio op het Spartacus Netwerk rondom Hasselt (lijn 3) om zo een openbaarvervoersverbinding tussen Hasselt en Eindhoven te realiseren. Hierdoor krijgen onze inwoners direct een goede verbinding met het spoorwegen netwerk in België. Voor de mensen uit Hasselt, de belgische kernen net over de grens én voor Valkenswaard en Waalre komt er een goed alternatief om naar Eindhoven te reizen, of verder, via station Eindhoven.

Het kiezen voor een duurzame bereikbaarheid van onze regio in de toekomst ligt niet in het neerleggen van meer asfalt, maar in het bieden van alternatieven voor personen vervoer, en het reguleren van verkeersstromen rondom kernen van vrachtverkeer. Het asfalt daarvoor ligt er al, nu nog de spoorverbinding met Hasselt. Laten we daarin het voorbeeld van onze Brainport partner Maastricht volgen.

Onze fractie ziet graag de reactie van de wethouder tegenmoet en vertrouwt er op dat hij niet bij voorbaat inzet op asfalt en vernietiging van waardevolle natuur.