Ingestuurd stuk naar het Eindhovens Dagblad (gepubliceerd 21 april 2011) van Tom van den Nieuwenhuijzen in reactie op “Te veel geld voor ‘duurzaam denken’” van Maarten Houben – Eindhovens Dagblad 15 april 2011

Met een klein budget een grote impact op de stad bereiken, dat is het doel van het duurzaamheidsbeleid dat onlangs is vastgesteld in de raad.

Dat begint met het opleiden van ambtenaren, helaas ziet het CDA dat niet.

In het coalitieprogramma van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks is afgesproken dat naast bezuinigen de stad niet op slot mag. We blijven investeren in de toekomst van Eindhoven. Een van de gebieden waarop we dat willen doen is duurzaamheid.


Het onlangs aangenomen voorstel van B&W zet de eerste stap naar deze duurzaamheid. Niet het optuigen van projecten die qua effect niet verder reiken dan het project zelf zoals het CDA bepleit, maar het inbedden van duurzaam werken in de organisatie is het doel van dit voorstel.

Duurzaam leren werken in je eigen werkgebied is niet iets dat mensen van de ene op de andere dag kunnen. Daarvoor moet je ze handvatten geven. In Eindhoven gaan we aan de slag met “The Natural Step”. Dat is een methode die zich al sinds 1996 bewijst als een goede methode om deze duurzame omslag in de organisatie te maken.

Hiervoor trekt het college dan ook 190.000 euro uit voor de komende vier jaar. Op 2200 ambtenaren is dat een opleidingsbudget van 21,60 euro per ambtenaar per jaar. Om op een hele andere manier te leren denken. Een ambitieuze opgave. En hoewel het CDA dit te veel geld vind, is GroenLinks blij dat er geïnvesteerd wordt in onze mensen.

Met de nieuwe methode wordt iedere ambtenaar geleerd om in zijn eigen werkomgeving met duurzaamheid aan de slag te gaan. Binnen zijn eigen werk, met zijn eigen budgetten. Je kunt je dus wel voorstellen dat het effect van deze 21,60 euro enorm zullen zijn voor de stad.

De overige kosten in het voorstel zijn voor personeel en de activiteiten van Stichting Duurzaam Eindhoven.

In tijden van pijnlijke bezuinigingen is het van groot belang dat je blijft investeren in een stad voor na de bezuinigingen. Investeringen in een duurzaam Eindhoven zijn investeringen in de toekomst van de stad, in de stad van onze kinderen. Daar willen wij graag in blijven investeren.