Het Eindhovense welstandsbeleid gaat op de schop. Niemand lijkt echt blij te zijn met het huidige beleid, waarin bijna elke aanpassing aan een gebouw langs de commissie Ruimtelijke Kwaliteit moet. Wethouder Fiers kwam met een voorstel om het welstandsbeleid dan maar af te schaffen en Eindhoven (met uitzondering vaan zeer speciale gebieden) welstandsvrij te verklaren. GroenLinks is voorstander van een nieuwe vorm van welstand, maar vindt het voorstel van de wethouder een gemiste kans. GroenLinks ziet in de vernieuwing van het welstandsbeleid een uitgelezen kans om het coalitiemotto ‘van buiten naar binnen’ waar te maken.
Het voorstel zoals de wethouder dat naar de commissie bracht, kwam er op neer dat heel Eindhoven welstandsvrij zou worden, op enkele gebieden na, waaronder gebieden van historisch belang, gebieden met een speciale uitstraling, de radialen, de ring en ontwikkelingsgebieden. Deze gebieden staan aangegeven op de welstandskaart. Op die locaties zou er nog wel een vorm van welstand zijn. Dat is best vreemd, want juist in de gebieden die we zo belangrijk vinden, wordt er een instrument ingezet waarvan we vinden dat het niet goed werkt. In de overige gebieden kan men doen en laten wat men wil, zolang de plannen maar niet in strijd zijn met het bouwbesluit en het bestemmingsplan. Hiermee wil de wethouder de bewoners de vrijheid geven om hun huis naar eigen inzicht te kunnen (ver)bouwen.
Enkele bewonersgroeperingen kwamen daar tegen in opstand. Zij vonden dat hun wijk ook beschermd zou moeten worden en dus ook op de welstandskaart zou moeten staan. Echter, omdat de criteria om op de welstandskaart tekomen op zijn minst gezegd ‘op meerdere manieren uitlegbaar’ zijn, werden een aantal van die gebieden niet als bijzonder genoeg bestempeld.
Voor GroenLinks was dit het bewijs dat er bij het nieuwe welstandsbeleid meer ‘van buiten naar binnen’ gehandeld moet worden. Waarom krijgen buurtbewoners niet zelf de zeggenschap over de status van hun wijk? Misschien vindt men de wijk wel zo bijzonder dat men vindt dat er maar weinig zichtbaars aan de gebouwen gedaan mag worden. En ergens anders moet het wellicht mogelijk zijn om zonder bezwaar een dakkapel te bouwen of de kozijnen te vervangen. Op die manier zouden bewoners en betrokken partijen zelf kunnen bepalen hoe welstand geregeld is in een buurt, die nu nog als welstandsvrij op de kaart staat.
GroenLinks, maar ook een aantal andere partijen, hebben er bij de wethouder op aangedrongen om nog eens te kijken of het nieuwe welstandsbeleid niet veel beter kan dan het huidige voorstel laat zien. In antwoord daarop gaf de wethouder aan met een nieuw voorstel te komen, waarin recht zou worden gedaan aan de verschillende zaken die door de commissie werden geopperd. GroenLinks kijkt dan ook uit naar het nieuwe voorstel en hoopt dat er een grotere rol voor bewoners en betrokken partijen zal komen.