Hieronder leest u de bijdrage van GroenLinks aan de Algemene Beschouwingen, zoals uitgesproken in de raadsvergadering van 11 juni.
Als u de foto ziet…. Waar denkt u dan aan?
Snel… pittig… stoer… kleurrijk…
Op deze foto ziet u de voeten van Maaike en haar bakfiets. Maaike is van mijn leeftijd. Ze houdt van muziek, etentjes met vrienden, en haar lievelingsstad is Berlijn. Een vlotte meid dus die midden in het leven staat.
Maaike kreeg op haar 29e een hersenbloeding. Ze heeft 5 jaar lang intensief en met succes gerevalideerd. Ze rijdt op een bakfiets omdat ze door haar hersenbloeding soms moeite heeft om haar evenwicht te bewaren. De bakfiets geeft haar steun.
Ik heb Maaike leren kennen door een onderzoek dat GroenLinks doet naar wat eigen kracht en eigen regie voor mensen betekent. Want wij hebben het daar altijd over, maar zitten mensen daar wel op te wachten, op die eigen regie? Binnenkort presenteren wij de eindresultaten van dit onderzoek, nu vast een voorproefje.
Maaike is een krachtige persoonlijkheid. Ze is een vechter en wil niet betutteld worden. Zij weet zelf wel wat goed voor haar is en neemt geen blad voor de mond. Door haar eigen wilskracht is het haar gelukt om haar baan in het ziekenhuis weer op te pakken en werkt ze in een revalidatiecentrum. Als professional heeft ze hierbij veel aan haar ervaringsdeskundigheid. In haar vrije tijd is ze vrijwilliger bij het zelfhulpnetwerk.
Maaike gelooft in eigen kracht en eigen regie. Maar ondanks al haar eigen kracht, heeft ook Maaike de ervaring hoe hulp soms totaal niet aansluit bij de behoefte die iemand heeft.
Kracht en kwetsbaarheid. Het ligt soms dicht bij elkaar. Het verhaal van Maaike bevestigt het verhaal dat wethouder Scholten onlangs vertelde op de WIJEindhoven-dag: iedereen kan op enig moment kwetsbaar zijn en hulp nodig hebben, het kan ons óók overkomen. Het is dus niet alleen maar iets van die ander, maar iets van ons allemaal.
En dat is precies wat GroenLinks voorstaat met deelname aan dit college: Wij willen onderlinge solidariteit en gelijke kansen voor iedereen bevorderen. Om dat te bereiken moeten we op zoek gaan naar nieuwe, hedendaagse oplossingen die passen bij de behoeften van mensen in deze tijd en die bijdragen aan een duurzame, sociale toekomst voor Eindhoven en haar inwoners.
Maar nu concreet: wat heeft Maaike aan deze mooie woorden?
Dit college leidt de grootste bezuinigingsoperatie uit de Eindhovense geschiedenis. Eén van de richtlijnen daarbij is ‘van buiten naar binnen’: de ideeën uit de stad worden steeds meer leidend in plaats van datgene wat er in ons eigen huis bedacht wordt.
Komende twee jaar gaat GroenLinks zich inzetten om deze beweging handen en voeten te geven. Centraal staat daarbij voor ons: samenkracht. Met samenkracht benadrukken we dat we de krachten van mensen zelf en uit de samenleving beter willen aanboren, maar dat dat iets is van ons allemaal, en niet van iemand alleen.
Samenkracht in het sociale beleid.
Haal mensen uit hun kwetsbare rol en geef hen de regie terug over hun eigen leven. Dat is ons centrale motto. GroenLinks is een groot voorstander van WIJEindhoven en zal bij de Kadernota voorstellen doen om die beweging mee vorm te geven. Wij willen eigen regie bevorderen, de zelfhulpnetwerken en eigenkrachtconferenties een extra impuls geven en meer inzet van vrijwilligers en maatjesprojecten.
Eigen regie, is dat voor iedereen? Maaike is een sterke vrouw, ze is weerbaar, een knokker. Niet iedereen kan dat. Een sociale stad betekent voor GroenLinks óók dat er een goed vangnet is voor diegenen die het zelf, of met hulp van hun omgeving niet redden. Maar ook daarbij gaan we niet betuttelen. Zo kijken we bijvoorbeeld bij de ombouw van de nachtopvang voor daklozen naar het instroomhuis steeds meer naar wat mensen zelf willen en kunnen in plaats van dat we accepteren dat mensen jarenlang in dezelfde, uitzichtloze situatie blijven hangen. Bewoner Carlo vertelde mij laatst dat hij hier ontzettend veel behoefte aan had. GroenLinks zal bij de Kadernota kritisch bekijken of het sociale vangnet sterk genoeg blijft.
Samenkracht in de eigen leefomgeving.
Eigen regie en samenkracht gaat niet alleen over zorg en welzijn van burgers in kwetsbare situaties. Het gaat over ons allemaal. Over hoe we samenleven met elkaar in onze eigen buurt, hoe we elkaar ondersteunen en samen initiatieven nemen om het wonen beter te maken. GroenLinks wil burgerinitiatieven daarom nog meer ruimte geven. Niet om mensen het zelf uit te laten zoeken, maar om terug te geven wat van hen is. Mensen zoals Dick van Seniorensoos Andromeda, Marion uit de Bennekel of Henk van het leefbaarheidsteam, zij vrágen ons de ruimte om hun eigen ding te kunnen doen. Een prachtig voorbeeld is de pilot van de nieuwe welzijnsaanbieder in Vaartbroek/Eckart, waar we totaal nieuwe verhoudingen zien ontstaan tussen bewoner, professional en gemeente. Daar wil GroenLinks voor gaan!
Bij de Kadernota vragen wij ons af: Hoe kunnen we deze successen verder uitrollen, maar ook: welke consequenties heeft dat voor onze eigen rol als gemeente? Want wij moeten dan nog veel meer ruimte geven aan burgers en loslaten waar dat nodig is! Minder bureaucratie, en topdown is echt passé!
Samenkracht voor behoud van natuur en milieu.
Greetje, een vrijwilliger van het MEC vertelde mij laatst over een excursie die zij had gegeven aan een basisschoolklas uit Doornakkers. Over het enthousiasme van de kinderen, maar ook over de verwondering van kinderen die nooit naar het bos gaan, of de zee nog nooit hadden gezien.
Samenkracht voor het behoud van stadsnatuur. Omdat we de biodiversiteit van planten en dieren belangrijk vinden, maar ook omdat natuurbeleving van grote waarde is om prettig te kunnen wonen en recreëren in de stad. Daarom zullen wij ons bij de Kadernota inzetten voor behoud van milieueducatie. En in het najaar komen we met een voorstel over hoe we het behoud van de stadsnatuur in de breedte willen bevorderen.
Tot slot: voor Maaike is politiek een ver-van-mijn-bed-show. Maaike gaat liever voor verandering van die dingen die haar direct raken. Bijvoorbeeld toen ze verontwaardigd de hersenstichting belde vanwege een reclame die in haar ogen het stigma waar zij mee te maken had versterkte. Daarom ook is ze vrijwilliger bij de zelfhulpgroepen. Omdat ze zo mensen kan helpen om hun eigen kracht weer terug te vinden.
Voor mij is dat precies de reden waarom ik in de politiek zit. Ook ik wil een bijdrage leveren aan een verandering van dingen die mij direct raken. Met de voorstellen die wij bij de kadernota zullen doen, hopen wij ook de inwoners van Eindhoven in de gelegenheid te stellen om een verandering teweeg te brengen. Omdat we samen verantwoordelijk zijn voor elkaar én onze leefomgeving.
Om privacyredenen is de naam Maaike een fictieve naam.
Foto: Fieke van Berkom