Vorige week besloot de gemeenteraad om het gratis openbaar vervoer voor 12- en 65+ te verlengen met een jaar. Dit kost de gemeenschap ruim €900.000. De gemeenteraad wil dit betalen uit het overschot van het WMO budget van 2012. Dit is geld waar de gemeente voorzieningen voor mensen met een beperking van betaalt, zoals huishoudelijke hulp, een scootmobiel of een woningaanpassing. In 2012 is er een overschot op dit budget. Dit komt onder andere door een gunstige aanbesteding, waardoor de gemeente minder hoeft te betalen voor deze voorzieningen. Een mooie oplossing dus, want het geld is toch over en het openbaar vervoer is weer een jaartje gered. Het besluit kreeg dan ook veel bijval vanuit de doelgroep zelf.
Maar is dit werkelijk zo’n mooie oplossing?

 

In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet van de VVD en PvdA worden maatregelen aangekondigd die grote gevolgen hebben voor de ondersteuning van mensen met een beperking die de gemeente organiseert. Er wordt 75% bezuinigd op de huishoudelijke hulp, waardoor de gemeente die voorziening in de toekomst alleen nog maar voor de laagste inkomens aan kan bieden. De gemeente wordt verantwoordelijk voor uitvoering van de begeleiding en persoonlijke verzorging, maar wel met 25% euro’s minder dan dat er nu beschikbaar is. Daarnaast is het de bedoeling dat ouderen veel langer thuis zullen blijven wonen. Daardoor zullen meer ouderen zich tot de gemeente wenden, met een zwaardere hulpvraag dan dat nu het geval is.

GroenLinks is tegen het verlengen van het gratis OV. Omdat de milieueffecten verwaarloosbaar zijn (ongeveer 0,5% vermindering van autoritjes), en omdat het in onze ogen niet goed is WMO geld in te zetten om een collectieve groep ouderen allemaal gratis te laten reizen, terwijl een deel er geen gebruik van maakt, niet uit Eindhoven komt of het prima zelf kan betalen. Maar vooral omdat wij denken dat we het geld beter kunnen gebruiken voor deze doelgroep.

Daarom zal GroenLinks in de raadsvergadering van  4 december een actuele motie indienen om het resterende overschot van de WMO gelden van 2012, zo’n 3 miljoen euro, te reserveren om de effecten van het regeerakkoord op te vangen en ervoor te zorgen dat we, ook in de toekomst, mensen met een beperking en kwetsbare ouderen de ondersteuning kunnen bieden die ze nodig hebben. Zodat het geld landt bij de mensen die het het hardste nodig zullen hebben.  Dat is pas écht sociaal!