Ruim twee jaar geleden lanceerde het college het plan om 3 miljoen euro te bezuinigen op de bibliotheek. De theorie daarachter was dat de traditionele bibliotheek niet meer toekomstbestendig is omdat mede door de digitalisering van het lezen het aantal uitleningen van boeken drastisch afneemt. Daarom moeten we zoeken naar de nieuwe rol van de bibliotheek, die naast het uitlenen van boeken, mensen ook ondersteunt bij het zoeken en interpreteren van alle informatie die we tegenwoordig op het web kunnen vinden.

Sinds die tijd heeft GroenLinks positief kritisch meegedacht over de toekomst van de bibliotheek. We herkennen de veranderende positie van de bibliotheek, de sluiting van de wijkfilialen is bespreekbaar omdat we ook wel zien dat we met de 9 wijkfilialen onmogelijk de hele stad op loopafstand van huis kunnen bedienen. We hebben daarbij aandacht gevraagd voor het bereikbaar houden van lezen voor die mensen die niet zo makkelijk naar de centrale bieb in de Witte Dame kunnen komen. Ouderen die minder mobiel zijn, gezinnen met jonge kinderen, zij moeten het boek dicht bij huis kunnen blijven vinden.

 

Bezuinigingsopgave

Van het begin af aan hebben wij onze twijfels gehad over de opgave om 3 miljoen euro te bezuinigen, een halvering van het budget. Wij hebben bij elke behandeling van het dossier bezwaar gemaakt tegen het inboeken van deze bezuiniging, overigens met de meerderheid van de Raad.

In het nieuwe raadsvoorstel over de toekomst van de bibliotheek, waar de gemeenteraad zich in april over moet uitspreken, blijkt ons vermoeden terecht: het college geeft hierin aan dat met een budget van 3 miljoen euro alleen een heel sobere bibliotheek gerealiseerd kan worden, en dat komt niet overeen met onze ambities. Wat GroenLinks betreft staan die ambities voorop en moet het geld dat er voor nodig is er links of rechtsom gewoon komen.

En wat zijn die ambities dan?

GroenLinks wil:

- een soberdere centrale bibliotheek in de Witte Dame, waarin gestart wordt met de ontwikkeling van een kenniswerkplaats en die op termijn kan uitgroeien. Die kenniswerkplaats zal wat ons betreft samenwerken met andere partijen, en op verschillende plekken in de stad vorm kunnen krijgen.

- schoolbibliotheken op alle spilcentra. Omdat uit de pilots is gebleken dat kinderen hierdoor meer gaan lezen. GroenLinks vindt overigens wel dat we er goed voor moeten waken dat we de verantwoordelijkheid van het onderwijs niet gaan overnemen. Daar moeten goede afspraken over gemaakt worden.

- een alternatief voor de wijkbibliotheken, met name voor minder mobiele mensen. Dat kan op verschillende manieren gestalte krijgen, bv met steunpunten in verzorgingshuizen of in een buurtcentrum. Daarbij realiseren we ons dat de functie van een wijkbibliotheek zich niet beperkt tot alleen het uitlenen van boeken, maar dat het ook een ontmoetingsplek of een studeerplek is.

Hiermee sluiten we aan bij het advies van het expertteam dat in opdracht van de gemeente samen met de bibliotheek de toekomstmogelijkheden heeft onderzocht. Dit plan heeft de steun van de directie en Raad van Toezicht van de bibliotheek. En eigenlijk wil de wethouder dat ook, zo bevestigde zij volmondig in het debat gisterenavond in de commissie Maatschappij en Cultuur.

Maar wat is dan het probleem?

Het raadsvoorstel straalt in onze ogen deze ambitie niet uit. Het college stelt voor dat we beginnen met de sobere variant en dat we dan in overleg met allerlei partners wel zien hoever we komen. Dat is voor ons niet voldoende. De bibliotheek heeft nu 2 jaar in onzekerheid gezeten. Wij willen dat we met dit raadsbesluit écht duidelijkheid geven over de toekomst. Dat we voor ogen hebben wat we gaan bereiken, dat is belangrijk in een moeilijke periode die nog komen gaat, want ook dit plan betekent een stevige reorganisatie waarbij nog ongeveer 20 banen verloren gaan. Daarvoor zijn hardere uitspraken nodig dan nu in het raadsvoorstel staan. GroenLinks wil dan ook dat het raadsvoorstel herschreven wordt en dat daarin duidelijk de ambitie genoemd wordt, de planning voor de uitwerking van de plannen en de verschillende fases daarin, en hoe we het financieel gaan doen. Financieel hebben we te maken met twee dingen:

1. structurele financiering: met 3 miljoen euro subsidie redden we het dus niet. Er moet dus meer geld bij. Het college wil in overleg met het onderwijs kijken wat zij kunnen bijdragen. Daarnaast is zij bereid om geld van de vroeg- en voorschoolse educatie in te zetten. GroenLinks vindt dat prima, mits het aansluit bij de doelstellingen van de VVE natuurlijk. En we vinden dat het hoe dan ook geregeld moet worden.

2. incidentele kosten: er zijn nogal wat frictie-, reorganisatie- en innovatiekosten bij de transformatie van de bibliotheek gemoeid. Daar heeft het college al plannen voor hoe dat geregeld kan worden. GroenLinks kan zich daarin vinden.