De ontlading was groot bij het personeel van de bibliotheek dat aanwezig was bij de raadsvergadering waarin besloten werd over de toekomst van de bibliotheek. Na 2,5 jaar discussie komt er een einde aan de onzekerheid en is er eindelijk duidelijkheid over wat de nieuwe koers wordt.

Dat besluit kwam er niet zonder slag of stoot. Ongeveer 2,5 jaar geleden kwam de wethouder voor het eerst met de gedachte om €3 miljoen euro te bezuinigen op de bibliotheekvoorziening. Omdat mensen steeds meer gingen e-readen en onze gemeente veel meer geld uitgaf aan de bibliotheek dan landelijk was afgesproken. GroenLinks was daar indertijd op zijn zachtst gezegd niet enthousiast over. Wij zijn immers altijd voorstander geweest van behoud van de wijkfilialen, die stonden wat ons betreft niet ter discussie.

Waar heeft GroenLinks nu precies 'ja' tegen gezegd? Klik op 'lees verder'.

De afgelopen 2,5 jaar waren een groeiproces, waarbij wij ons gaande weg hebben gerealiseerd dat om een toekomstbestendige bibliotheek te krijgen en te houden, we toch echt het bestaande los moeten laten. Alhoewel het aantal leden van de bibliotheek nog redelijk op peil blijft, daalt het aantal uitleningen fors. Tegelijkertijd komen er veel nieuwe mogelijkheden om te lezen. Naast digitaal zien we de tweedehands verkoop via internet flink stijgen en we zien ook de opkomst van bijvoorbeeld ruilbibliotheken. Als we niet tijdig gaan bijsturen zitten we over een paar jaar met uitgestorven filialen te kijken en dat wil natuurlijk niemand. Daarom is er een speciaal experttraject gestart om te onderzoeken hoe de bibliotheek er in de toekomst in Eindhoven uit moet komen te zien.

Wat is er nu dan besloten?

GroenLinks heeft ingestemd met het voorstel van de stuurgroep van het expertteam. Dat voorstel houdt in:

  • De centrale bibliotheek in de Witte Dame blijft behouden, maar wordt wel kleiner qua oppervlakte. Naast het uitlenen van boeken, met de nadruk op de volwassenencollectie, zal het uitgebouwd worden tot een kenniscentrum.
  • Er komen schoolbibliotheken voor kinderen in alle spilcentra. Hiermee zorgen we ervoor dat boeken voor kinderen dichtbij en toegankelijk beschikbaar zijn. Daarnaast worden kinderen van kleins af aan 'mediawijs' gemaakt.
  • De wijkfilialen zullen de komende jaren sluiten. Voor de sociale functies zoals een krantje lezen, studeren of het gebruiken van de computer worden in overleg met bewoners oplossingen in de buurt gezocht. Daarnaast zal er samen met bewoners gekeken worden naar hoe het boek toch beschikbaar kan blijven in de wijk. Hiervoor geven we in eerste instantie de ruimte aan initiatieven van de buurtbewoners zelf, de bibliotheek en de gemeente zullen hen hierbij ondersteunen.

 

En wat mag dat kosten?

De ambitie van de wethouder was om €3 miljoen euro te bezuinigen. Uit het experttraject is gebleken dat met het resterende bedrag geen toekomstbestendige bibliotheek gerealiseerd kan worden. Daarom hebben we besloten om extra geld beschikbaar te stellen vanuit de educatiegelden, voor het realiseren van de educatieve doelstellingen van de schoolbibliotheken. Daarnaast wordt er geld beschikbaar gesteld voor kleine verbouwingen in bijvoorbeeld buurtcentra, om daar de sociale functies mogelijk te maken. Ook de reorganisatiekosten worden eenmalig opgevangen.

GroenLinks steunt het besluit dat nu genomen, omdat we hiermee toewerken naar een toekomstbestendige bibliotheek. De keuze om in te zetten op kinderen door de boeken dichtbij, in het spilcentrum beschikbaar te maken, vinden wij heel erg belangrijk, want ieder kind verdient een goede start. Uit de eerste pilots met bibliotheken in spilcentra is gebleken dat het lezen door kinderen met 30% is toegenomen. Ook kinderen die anders nooit in de bibliotheek kwamen, lenen nu boeken. Dat is een grote winst!

Wij hebben moeite gehad met het sluiten van de wijkfilialen. Maar we realiseren ons ook dat we met 7 wijkfilialen onmogelijk alle Eindhovenaren op loopafstand van huis kunnen bedienen. Verder zien we dat mensen de bibliotheek niet altijd bezoeken om boeken te lenen, maar ook om een krantje te lezen met een kopje koffie erbij. We zoeken dus naar andere manieren om de functies van die wijkfilialen beschikbaar te houden in de buurt, en de wethouder heeft toegezegd dat de filialen past dicht gaan als dat ook goed is geregeld. Om het boek ook dichtbij in de wijk te houden, doen we een beroep op de inwoners. Wij hebben er vertrouwen in dat met hun inzet en ideeen, aangevuld met de hulp van de bibliotheek en de gemeente, het gaat lukken om ook daar iets van te maken.