Tot 16 december heeft een ieder de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen De Ruit om Eindhoven, een snelweg door de natuur waarvan niet eens is aangetoond dat deze ook daadwerkelijk nodig is. Lees verder om te zien hoe je bezwaar kunt maken en om een standaard ‘zienswijze’ te downloaden.
GroenLinks is tegenstander van De Ruit. Net zoals veel mensen die er (in)direct mee te maken hebben. Een nieuwe snelweg verstoort de natuur (ook in Eindhoven, waar de weg recht door het prachtige Bokt gaat lopen). GroenLinks voerde eerder al actie om aan mensen te vragen wat zij er nou eigenlijk van vonden, en nu bieden we iedereen de mogelijkheid om bezwaar te maken.
Dat bezwaar kun je maken door een zogenoemde ‘zienswijze’ in te dienen. In een zienswijze vertel je waarom je voor of tegen een bepaald voorstel bent. De zienswijze moet wel van inhoudelijke aard zijn over het voorstel zoals dat er nu ligt. Een opmerking als ‘ik ben tegen De Ruit omdat het de natuur schaadt’, daar kan men niet zoveel mee. Je kan wel zeggen dat je constateert dat de geluidswaarden en fijnstofwaarden niet in de notitie zijn opgenomen en dat je vindt dat dat alsnog moet. Dan moet dat onderzoek alsnog gedaan worden of er moet uitgelegd worden waarom dat niet nodig is.
Een nogal ingewikkeld verhaal dus. Daarom heeft GroenLinks een standaard-zienswijze opgesteld die ingestuurd kan worden. Hierin hoef je alleen maar enkele gegevens in te vullen. Eventueel kun je ook bepaalde argumenten toevoegen of aanpassen. Je kan deze zienswijze in de bijlage van dit bericht vinden.
Er zijn twee manieren om je zienswijze in te dienen.
1. Per post. Stuur dan je brief naar:
Provincie Noord-Brabant
Cluster Projecten en Ontwikkelbedrijf
Gdeputeerde Staten
Postbus 90151
5200 MC ’s-Hertogenbosch
2. Digitaal. Vul dan het formulier in dat je via deze link kan vinden. Volg dan de drie stappen.
Hoe meer reacties hoe beter, op deze manier kunnen we de provincie laten weten dat deze weg nergens voor nodig is. Alle zienswijzen worden in een rapport opgenomen en er moet uitgelegd worden wat ermee is gedaan. Als we het daar niet mee eens zijn, kunnen we in beroep gaan, bijvoorbeeld bij de Raad van State. Daarom is het erg belangrijk dat er nu zoveel mogelijk zienswijzen ingediend worden, dus laat van je horen!