Door Jeroen Meessen



Geen fake plastic trees (https://www.youtube.com/watch?v=n5h0qHwNrHk&feature=youtu.be) op Pinkpop dit jaar: Radiohead is er niet en dat is maar goed ook, want dit jaar valt Pinkpop in de Zero plastic week. Plastic bomen zijn dus verboden. Maar ja, plastic bekertjes ook en dat is op een popfestival nogal een dingetje: overal waar je kijkt plastic bekertjes: lege, volle en kapotte. Maar de organisatie doet er ook vanalles aan om de hoeveelheid plastic te beperken: er zit statiegeld op (50 lege bekers voor één consumptiebon) en de bekers zijn van composteerbaar plastic uit maïs. Bovendien eindigen ze nauwelijks in de plastic soep in de oceaan, want een afgesloten terrein. Maar ja, wel plastic dus, tijdens de zero plastic week.

Ik denk vol nostalgie terug aan het Virus festival in Eindhoven: Eind jaren negentig kreeg je daar bij binnenkomst een stevige (weliswaar plastic) beker voor één bon en die kon je bij de bar steeds omruilen voor een vol exemplaar: geen rotzooi op de grond en anno 2015 doen de Virus-bekers op de camping nog steeds dienst als drink-, soep- en mueslibekers.

Ook ik heb eruit gedronken, ik geef het meteen toe: alleen de koffie en de thee zitten in papieren bekertjes, maar met 25 graden en veel zon wil ik liever iets anders drinken. En drank meenemen van buiten mag niet. Dus zero plastic wordt het niet echt vandaag. Eten gaat een stuk beter: de bekende pinkpopfriet zit in een papieren puntzak en als je niet met je vingers wilt eten, kun je er een houten vorkje bij nemen. Ook de pizzapunten, de wraps en de loempia’s worden geserveerd in papieren of kartonnen verpakkingen. Nu nog even de laatste loodjes: De muziek van Placebo is gelukkig plastic vrij.



Jeroen Meessen

Bestuurslid GroenLinks Eindhoven