Met het vaststellen van de jaarrekening over 2014 legt de gemeente Eindhoven verantwoording af over het gevoerde beleid,  wat er is uitgegeven en wat zij daarmee heeft willen bereiken. GroenLinks Eindhoven stemde in met het voorstel, hoewel we de zorg hebben uitgesproken dat het college zorg moet dragen voor een snelle groei van de financiële buffers.

GroenLinks uitte een een aantal zorgen en aandachtspunten. Eerst en vooral over het dalende eigen vermogen en het weerstandsvermogen, waar geen rek of ruimte meer te vinden is voor toenemende financiële risico’s, bijvoorbeeld de decentralisaties, bij vastgoed, de grondexploitaties en de frictiekosten bij personeel. We zijn tevreden hoe we er nu voor staan ook al realiseren we ons dat de risico's daarmee niet van de baan zijn.

Er zal heel wat te managen zijn en het zal veel creativiteit vergen, ook financieel, om daarnaast ook onze ambities en investeringen in de stad mogelijk te blijven maken. Die creativiteit zal volgens GroenLinks gezocht moeten worden in een toenemende efficiency in de dagelijkse uitvoering en het zoeken naar nieuwe samenwerkingsverbanden.

Die creativiteit zoekt GroenLinks ook in de raadsprogramma’s zorg en inkomen en bij duurzaamheid. Enerzijds hoe we met onze geplande budgetten door slimmer werken een maximaal effect kunnen bereiken om het voorzieningenniveau op peil te houden, en een ruimhartig beleid bijvoorbeeld rond armoede kunnen blijven uitvoeren. Anderzijds roepen we het college op de ambities bij duurzaamheid en luchtkwaliteit steviger in te vullen, waar we bij de kadernota en in vervolg daarop richting begroting zeker nog over met elkaar in gesprek zullen gaan.

Essentieel bij het monitoren van wat onze maatregelen en gestelde ambities betekenen voor de mensen in de stad en de omgeving waarin we leven zijn goede, en gevulde, indicatoren. Het is goed om te horen dat de organisatie hierop aan het door ontwikkelen is en we bij de volgende jaarrekening hier de resultaten van kunnen gaan zien.