De Gemeente Eindhoven werkt in het programma voor het bestrijden en voorkomen van dakloosheid samen met vele ketenpartners. Het harde werk dat zij de de afgelopen jaren hebben verzet heeft geresulteerd in een flinke daling van het aantal daklozen dat daadwerkelijk op straat leeft, meer diversiteit in opvangvoorzieningen waardoor mensen sneller kunnen doorstromen, een trajectaanbod voor iedereen om de problemen waarin mensen verkeren aan te pakken en een betere en effectievere samenwerking onderling. Nu het moment is aangebroken dat er sprake is van overdracht van taken naar WIJeindhoven, heeft GroenLinks aangedrongen op een zorgvuldige uitvoering hiervan.
GroenLinks heeft de afgelopen jaren de maatschappelijke opvang intensief gevolgd. Door een motie van GroenLinks is er een raadswerkgroep opgericht (waar GroenLinks raadslid Renate Richters voorzitter van is), die een aantal expertmeetings organiseerde om zich goed in de materie te verdiepen en de gemeenteraad hierover te adviseren. De raadswerkgroep kwam tot een advies wat op hoofdlijnen overeenkomt met de richting die het college in wil slaan: meer inzetten op preventie waardoor er minder specialistische opvangvoorzieningen nodig zijn.
Het belangrijkste discussiepunt voor GroenLinks was het tempo van overgang van taken naar WIJeindhoven. Wij steunen de beweging, want die klopt met de nieuwe visie zoals we de ondersteuning aan inwoners willen inrichten. Maar geluiden dat WIJeindhoven een te hoge werkdruk heeft en nog moet groeien in de breedte van haar taken bereiken ons ook. Wij hebben daarom kritische vragen gesteld bij het tempo van de overdracht van taken. Liever zorgvuldig te werk gaan en iets meer tijd nemen dan te overhaast stappen zetten, we hebben het hier immers over inwoners in een kwetsbare situatie. Dit signaal werd raadsbreed afgegeven. Wethouder Scholten ging daarop in overleg met WIJeindhoven en gezamenlijk hebben zij besloten gehoor te geven aan de oproep en de overdracht van taken een jaar uit te stellen.