Interview met GL-raadslid Saskia Lammers

EINDHOVEN (GL) - Met ruime meerderheid is het initiatiefvoorstel van GroenLinks voor een ‘Stimulerende bijstand’ aangenomen in de gemeenteraad. Niet straffen en sanctioneren, maar kansen en stimuleren staan centraal. Bedenker Saskia Lammers is uiterst opgetogen:. ,,Zo veel steun in de raad. Dit is geweldig voor de bijstandsgerechtigden. We zetten nu de eerste stappen naar een hervorming van de bijstand naar visie van GroenLinks.” 

Slechts de VVD en Leefbaar doen niet mee. 

 ,,De stemming was vorige week al positief, maar zo veel steun gisteren (dinsdag) had ik niet durven hopen. Het voorstel is heel evenwichtig en gaat van het goede uit van de mens. Wat gebeurt er als je de begeleiding van bijstandsgerechtigden positief insteekt en de verplichtende toon weghaalt? Wij geloven heilig dat stimuleren veel beter helpt om participatie te verhogen dan de manier hoe het nu gebeurt. Voor de zomer komt het college met een voorbereidingsplan.”

Waar komt het concreet op neer?

,,Het voorstel is om in een wijk in Eindhoven een leertuin van twee jaar op te zetten waarbij bijstandsgerechtigden niet hoeven vast te lopen in de regeltjes en sancties, maar vanuit vertrouwen samengewerkt wordt richting participatie, of dat nu meteen werk is eerste stapjes richting vrijwilligerswerk of onderwijs. Dat maakt niet uit. En een extraatje om bij te verdienen hoort daar gewoon bij.” 

Oftewel, in samenspraak op zoek naar een baan in plaats van verplicht solliciteren, het stimuleren van scholing en ruimte om extra bij te verdienen in plaats van argwanend de burger volgen?

,,Zo zou je het kunnen zeggen. De bijverdienmogelijkheid loopt langzaam omhoog en zorgt ervoor dat de kans op structureel werk in de toekomst groter wordt. Ook doen we zo heel concreet inzicht welke werkwijze bij welke participant effectief is. Daarnaast kun je de sociale cohesie en samenhang relatief eenvoudig onderzoeken.”

De sociale cohesie en samenhang eenvoudig onderzoeken?

,,Ja, omdat het allemaal in een en dezelfde wijk afspeelt. De voorgestelde leertuin duurt twee jaar en centreert zich in een nog te kiezen wijk in Eindhoven waar een diverse groep bijstandsgerechtigden, van jong tot oud en met grote of kleine afstand tot de arbeidsmarkt, mee kan doen aan dit project. Alles wordt uiteraard ondersteund door de WIJgeneralisten.” 

Wat is het verschil met de ander steden?

Utrecht, Tilburg, Wageningen en Groningen kennen innovatieve bijstandsplannen met ieders een eigen invalshoek. Ook Eindhoven. Wij zijn meer dan hoogwaardige technologie, design en PSV en zijn ook op sociaal vlak innovatief. De combinatie van een concrete wijk als leertuin met ondersteuning van de WIJgeneralisten kennen ze nergens. Dat maakt dit nu juist zo uniek!”

Wil je er verder nog iets over kwijt?

,,Veel mensen hebben meegedacht over het voorstel. Onderzoekers, WIJgeneralisten, beleidsambtenaren, collega-raadsleden als Paul Gielen en Patrick van der Voort en niet te vergeten de initiatiefnemers uit de stad. Ik zou ze allemaal willen noemen, maar ik wil niemand tekort doen. Bedankt allemaal!”