De motie van GroenLinks om het manifest 'Iedereen aan de slag' te omarmen is aangenomen door wethouder Renate Richters. De GroenLinks-wethouder heeft ongevraagd ook toegezegd om voor het manifest te pleiten bij de G32 en Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). 

Saskia Lammers hield een vurig pleidooi. ,,Stel je voor... De politieke situatie in je land is verre van stabiel. Geweld is aan de orde van de dag. Je voelt je onveilig en ziet geen andere mogelijkheid dan te vluchten, Na een lange reis kom je aan in een ander land en vraagt asiel aan. Maar na maanden in de procedure word je toch afgewezen, wegens onvoldoende bewijs. Terug kun je niet omdat je bijv. geen reisdocumenten van je ambassade krijgt, je hier kinderen of andere familieleden hebt of je durft niet gezien de onveilige situatie in je land."

,,Van de groep ex-minderjarige asielzoekers en mensen in de rechtmatige opvang-projecten van Vluchtelingen in de Knel is bekend dat 40% bij een hernieuwde procedure alsnog de status verkreeg, en nog eens 32% opvang ontving. Tijdens het afscheid van wethouder Scholten gaf Maaike Graaff van Vluchtelingen in de Knel dan ook een vlammend betoog voor meer meedoen-mogelijkheden voor deze groep zoals vrijwilligerswerk en onderwijs. Je kunt je voorstellen dat afgewezen vluchtelingen er niet vrolijk van worden als je dagen, weken, soms jaren, niks mag doen. Dit leidt dan ook regelmatig tot psychische klachten. En waarom vraag je je af? Er is namelijk geen bewijs dat het uitsluiten van participatiemogelijkheden leidt tot terugkeer."

,,Voor ongedocumenteerden gaat kostbare tijd verloren zich te ontwikkelen als zij geen vrijwilligerswerk mogen doen of hun studie af kunnen maken. Ook is het een gemiste kans voor de samenleving om de talenten die vaak alsnog een verblijfsvergunning krijgen, niet te benutten en samen te werken aan een goede integratie. Landelijk is het manifest 'Iedereen aan de slag' opgesteld die tot meer participatiemogelijkheden oproept. Laten we als stad vooroplopen en dit manifest omarmen. En bovendien bekijken of we lokaal wat ruimte kunnen krijgen hiermee te experimenteren. Je kunt daarbij denken aan kleinschalige projecten in samenwerking met Vluchtelingen in de Knel als het faciliteren van vrijwilligerswerk, of onderwijs/stages voor een beperkte groep. Eindhoven staat immers volmondig voor een inclusieve stad."