Voor de fractie van GroenLinks stond het afgelopen politieke jaar vol met veranderingen. Het afscheid van Lenie als wethouder. Renate die deze bijzondere positie overnam en Tom die de kans kreeg om wethouder te worden in Son en Breugel. Als fractievoorzitter kijk ik vol trots terug op deze periode en hoe wij als nieuwe fractie met Saskia, Hans en Kay met al deze veranderingen zijn omgegaan.
Tijdens de laatste raadsvergadering hebben we gesproken over de kadernota. Hierin wordt de richting beschreven waar burgemeester en wethouders de komende jaren aan willen werken. Voor GroenLinks een moment om onze belangrijkste gedachten en wensen mee te geven voor een sociale en groene stad (hieronder is de spreektekst te vinden).
Namens de fractie van GroenLinks Eindhoven wil ik iedereen een hele fijne vakantie wensen!
Groet,
Rik Thijs, Fractievoorzitter GroenLinks Eindhoven
Dankuwel voorzitter
2 jaar gedaan, 2 jaar te gaan. Begin dit jaar maakte GroenLinks de stand op wat we bereikt hebben om Eindhoven socialer en groener te maken. In diezelfde tijd hadden we diverse wisselingen in de fractie. De kadernota biedt een mooie gelegenheid om nu voorruit te kijken, maar roept bij mij als 30-er die volop geniet van de stad, en hier nog 50 jaar hoopt te wonen, ook vragen op.
300.000 inwoners… Wie gaat dat nog meemaken? Ik? Misschien door een grootschalige herindeling wel, maar anders? Hoe gaan we groeien? Wat voor stad worden we? We hebben het vaak over twee snelhe-den maar gaan we niet van 220.000 snelheden naar 300.000 snelheden? En hoe brengen we deze bij elkaar? Willen we meer van hetzelfde? En hoe zorgen we dat iedereen hiervan mee kan genieten? Of willen we een andere stad zijn?
We lezen over een Nationaal podium voor de nieuwste technologie met de flitsende naam: “The Staging technology”. En ook heeft het bedrijfsleven behoefte aan de hubgrade van het expatcentre naar een international boulevard. In die lijn vragen we ons af of we geen Co-creatie Conference Centre nodig hebben of een jaarlijkse patentenparade, een Eindhovense Robotic Stock Exchange, of een Virtual Reality terminal op Eindhoven Airport voor al uw Brainport bestemmingen, wel zo schoon en stil.
Als je vraagt waar ik over 50 jaar wil wonen... Een levendige stad met een prikkelend cultuuraanbod en internationale festivals, er volop banen bij maatschappelijk verantwoorde ondernemers zijn, je heerlijk kan genieten van het groen en het water, een stad waar solidariteit de boventoon voert, en waar de lucht gezond is. Niet alleen voor de jasjes en dasjes en de numbercrunchers, maar voor iedereen die over 50 jaar het volgende wonder van Eindhoven vorm wil geven.
Een stad met potentie voor iedereen
Met ambities en visie is niks mis. Het maakt helder waar je naartoe wil en hoe. Dit moet alleen ook be-taald worden. Zoals al eerder gezegd is de OZB geen heilig huisje voor GroenLinks, zolang verhoging bij-draagt aan een aantrekkelijke, toekomstgerichte stad voor iedereen. GroenLinks ziet ook de kansen van een flexibel budget. De vraag is echter, kunnen we het wel? Nieuwe ambities worden gestapeld op reeds bestaande, terwijl er grote uitdagingen zijn op het gebied van vastgoed, sport, inkoop, de drie decentra-lisaties en de slagkracht van de organisatie zelf.
Wat GroenLinks niet lekker zit is dat in de kadernota de drang om te springen soms eerder een doel dan een middel lijkt te zijn. De zin: Dat het de uitdaging is om de schaalsprong te verbinden aan het welzijn voor de Eindhovenaren…” bevreemde ons. Moeten we niet het welzijn centraal stellen en is het juist de schaalsprong die hieraan kan bijdragen? Vandaar onze motie om het college op te roepen samen met de raad, het bedrijfsleven maar zeker ook de inwoners van Eindhoven de belangrijkste spelregels voor het flexibele budget op te stellen.
In de kadernota heeft het college terecht ook veel aandacht voor de twee snelheden in de stad en de verbinding daartussen. Al spreekt GroenLinks liever van meerdere snelheden. Maar hoe dat nu concreet vorm krijgt, zien we niet terug. En eerlijk is eerlijk dat is een gezamenlijke zoektocht. Daarom hebben we een motie opgesteld om samen met de stad te komen tot een uitvoeringsprogramma. Dit gaat niet enkel over gezonde economische groei en banen, het verbinden van de Brainport-agenda aan maatschappelij-ke vraagstukken, maar ook over het ontmoeten in de buurt, bij culturele programma's, op het werk of bij de sportclub. Want zeker hoogopgeleiden blijken wat eenkennig.
In onze stad waar ontwikkelingen als technologisering en robotisering sneller gaan, zullen effecten hier-van op werk, economie en zekerheid ook sneller zichtbaar worden. Nieuwe type banen zullen ontstaan, andere zullen verdwijnen. Niemand heeft een glazen bol, daarom vindt GroenLinks het slim met verschil-lende scenario's rekening te houden. En hier samen met de stad oplossingen voor te bedenken. Vandaar onze motie.
Binnen het sociaal domein zien we meer uitdagingen. Het realiseren van de verschuiving van de 2e naar de 1e naar de 0e lijn, het verder ontwikkelen van de sociale basis, het op de lange termijn waarborgen van de bed-bad-brood-begeleiding voorziening, het zorgen voor een goede overgang van tieners in de jeugdzorg nadat ze 18 worden, het implementeren van de innovaties uit de Goede Gieren pilot of het omgaan met de complexere groep/verwarde personen etc. We vragen ons af of al deze uitdagingen met de teruglopende budgetten haalbaar zijn. Dat zullen we goed in de gaten moeten houden!
Ook vroeg GroenLinks al eerder aandacht voor de financiële risico's van enkele miljoenen die in de BUIG-budgetten en de taakstelling op het aantal bijstandsgerechtigden zit. Graag horen wij van de wethouder wat hij doet op het moment dat de septembercirculaire aangeeft dat het objectieve verdeelmodel nog niet ingevoerd wordt, of de taakstelling bij WIJ te hoog blijkt. GroenLinks wil er sowieso voor waken dat de hoge druk m.b.t. uitstroomcijfers bij WIJ 04werkt of de bijstandsgerechtigden wordt gelegd. (hand-having, personeel,
Een gezonde stad
De afgelopen jaren heeft u van GroenLinks diverse initiatieven gezien over het vergroenen en verduur-zamen van Eindhoven. Stuk voor stuk van groot belang als we willen groeien naar een gezonde stad van 300.000 inwoners. De komende jaren worden de plannen uitgewerkt, daarom verbaasde het ons dat deze niet in de kadernota benoemd zijn. Zo zal op 19 september een eerste bijeenkomst plaatsvinden, waar iedereen in de stad gevraagd wordt hun groene steentje bij te dragen, dus u ook. Dit alles is input voor het klimaatplan waar ook de klimaatbegroting in uitgewerkt wordt.
Duurzaamheid wordt door dit initiatiefvoorstel een integraal onderdeel van alle sectoren. Het is voor GroenLinks dan ook een logisch moment om onze intensiveringsmiddelen voor duurzaamheid tegen het licht te houden. 7,5 ton waarvan 5 ton op gaat aan personeelskosten. Je kunt dit financieel bekijken maar inhoudelijk roept het natuurlijk de vraag op of dit nu een integrale aanpak stimuleert. Vandaar on-ze motie om meer euro's in projecten te steken, kansen te benutten, een soort van flexibel budget zeg maar.
Een leefbare stad vraagt ook om veel groen. Het was daarom ook bizar om te ontdekken dat het bo-mencompensatie fonds hartstikke vol zit en amper wordt gebruikt. Onze vrienden van de VVD hebben hier ook al aandacht voor gevraagd. Met de motie een 'slinger geven aan vergroening" vragen we de wethouder om samen met Trefpunt Groen te kijken hoe deze middelen breder kunnen worden ingezet voor grauwe plekken in de stad waar bomen, groene gevels en weelderige daken een echte bijdrage kunnen leveren aan een aantrekkelijke binnenstad, klimaatverandering en het stimuleren van de stads-natuur.
GroenLinks heeft de afgelopen jaren meerdere malen aandacht gevraagd voor verbetering van de lucht-kwaliteit. Vorige week bestond Aireas 5 jaar, een mooie gelegenheid om te kijken naar alle beschikbare kennis. Nu is het moment om van 'meten is weten' naar 'weten is doen' over te gaan. GroenLinks pre-senteert dan ook na de zomer de discussienotitie “Fijne stof te nadenken” met allerlei voorstellen hier-voor. De ChristenUnie heeft al een klein voorschot genomen met de motie over schone distributie en wij kunnen dan ook niet anders dan deze volmondig steunen.
En tot slot wil ik van dit moment ook gebruiken om Rob van Gijzel te bedanken voor alles wat hij heeft betekend voor Eindhoven en deze regio. Onze nieuwe burgemeester zal samen met het college, de raad en de stad aan de slag gaan met het realiseren van de schaalsprong. Laten we hopen dat de heer Jor-ritsma een stevige Friese fierljepstok meeneemt zodat we droog en wel aan de groene overkant van de Dommel belanden.
Dankuwel