GroenLinks maakt zich zorgen over de overlast en de gezondheidsrisico’s die door vuurwerk de bewoners van onze stad, met name voor kwetsbare mensen en veel dieren ontstaat. Daarom heeft GroenLinks bij het college van B&W in Eindhoven en ’s-Hertogenbosch kritische vragen gesteld. Twee aspecten stonden bij deze vragen centraal: Is de gemeente bereid om vuurwerkvrije zones rondom inrichtingen in te stellen waar kwetsbare groepen verblijven? En hoe is de handhaving rondom vuurwerk geregeld?
Tevens stelde GroenLinks voor om de mogelijkheden te onderzoeken om in plaats van particulier vuurwerk één centraal, door de gemeente georganiseerd vuurwerk in de binnenstad te organiseren. Onderzoek van de VNG (de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) van dit jaar toont aan dat maar liefst tweederde van de Nederlanders voor een dergelijk alternatief voor particulier vuurwerk is. Volgens het onderzoek van de VNG is bijna driekwart van alle Nederlanders voorstander van een uitbreiding van vuurwerkvrije zones in gemeenten. Dat mag niet verbazen omdat volgens hetzelfde onderzoek 69 procent van de Nederlands helemaal geen vuurwerk meer afsteekt.
Het college van B&W reageerde echter negatief op de vragen van GroenLinks. Er zouden immers geen klachten zijn en tevens zou de handhaving zijn geregeld.
Uit een artikel in het Eindhovens Dagblad blijkt echter dat de meeste gemeenten liever niet aan vuurwerkvrije zones beginnen omdat de handhaving van een dergelijk verbod niet te regelen valt. Immers zouden er dan zo veel man op de been moeten zijn om de inachtneming van dit verbod te controleren dat dit de ter beschikking staande middelen zou overstijgen. De gemeente Tilburg probeert het dit jaar daarom over een andere boeg te gooien door op borden mensen te verzoeken om in bepaalde gebieden geen vuurwerk af te steken. Dus hier wordt een beroep gedaan om rekening te houden met mens en dier. Hopelijk volgt een evaluatie na de jaarwisseling om het succes van deze keuze te meten.
Na de negatieve reactie van het college van B&W heeft GroenLinks contact gehad met AiREAS, het burgerinitiatief dat in Eindhoven op basis van een innovatief luchtmeetsystem vaststelt, hoe zwaar de lucht en wijzelf als bewoners van de stad door fijnstof worden belast. De afgelopen jaren was er rond de jaarwisseling een wisselend beeld maar de negatieve gevolgen door het vuurwerk op de luchtkwaliteit waren elke keer overduidelijk. Jean-Paul Close, initiatiefnemer van AiREAS, zegt hierover: "Wat we ons ondertussen als burgers wel af mogen vragen is of de tijdelijk blootstelling aan zo’n hoge piek kankerverwekkend ultrafijnstof wel verantwoord is voor de mensen."
Tijdens de afgelopen jaarwisseling constateerde AiREAS echter een verbetering. Close: "Wellicht is deze mogelijke verandering naar sierpijlen minder belastend voor de luchtkwaliteit dan de grote knalpotten of andere knal-explosieven? Dat zou een positieve technische en sociale innovatie betekenen voor de luchtkwaliteit."
Samenvattend komen we dus tot de volgende conclusie:
Steeds minder mensen willen nog zelf vuurwerk afsteken en een meerderheid is zowel vóór vuurwerkvrije zones en/of vóór een verbod op consumentenvuurwerk als de gemeente een centrale vuurwerkshow organiseert.
Naast de bekende gevaren door ontploffend vuurwerk is er ook nog een gezondheidsrisico door een extreem verhoogd fijnstofgehalte in de lucht.
Veel mensen en dieren (dus ook bijvoorbeeld hulphonden) hebben last door vuurwerk dat dagen- soms wel wekenlang in de stad wordt afgestoken.
GroenLinks doet daarom een beroep aan de bewoners van de stad om overlast door vuurwerk daadwerkelijk te melden. Neem dus de moeite om de politie te informeren dat er ondanks het verbod wel al vuurwerk wordt afgestoken.
GroenLinks doet tevens een beroep aan het college van B&W om na de jaarwisseling in 2017 te evalueren welke overlast is vastgesteld en/of gemeld en te kijken welke nieuwe oplossingen voor de volgende jaarwisseling kunnen worden genomen. Hierbij moeten dan volgens GroenLinks ook de ontwikkelingen in de samenleving worden meegenomen. Voor mij als raadslid en Eindhovenaar is het dus helder, ook al lukt het in 2016 misschien niet meer, in 2017 kan ik dan hopelijk in december rustig gaan wandelen met mijn hond en kunnen we gezamenlijk de jaarwisseling op een veilige manier zonder overlast vieren. En met z’n allen opgelucht adem halen.