"Ik ben trots op de diversiteit in onze stad"

‘Heerlijk om eindelijk in het vaste politieke team van GroenLinks een rol te spelen’

EINDHOVEN (GL) – Dit jaar woont hij zijn halve leven in Eindhoven en zijn liefde voor de stad is nog altijd groeiende. Kersvers raadslid van GroenLinks Kay Sachse (47) komt oorspronkelijk uit het Duitse Aurich, maar de liefde verlegde zijn levenspad richting Eindhoven. ,,Dat ik nu raadslid ben in deze geweldig bruisende stad, is een echte eer. Mijn eerste maand als raadslid is dan ook bijzonder goed bevallen met twee nieuwe wethoudersbenoemingen en een nieuwe burgemeester”, benadrukt Kay, die gevoelsmatig van de achterbank af is. ,,Als commissielid bereid je veel voor, maar onderdeel van de gemeenteraad zijn en mogen stemmen, voelt voor mij als een plaats voorin bij team van GroenLinks.”

In zijn eerste weken heeft Sachse al meteen van zich doen spreken inzake de Valkerij Falconcrest bij Bokt in Eindhoven. ,,Dierenwelzijn is van groot belang. Voor mij persoonlijk en in het algemeen belang. Ik stel, zoals het hoort als raadslid, hardop vragen of de gezondheid van de uilen, valken en arenden is gegarandeerd”, legt Kay uit, die in zijn portefeuille een keur aan thema’s heeft: Diversiteit, Zorg en Welzijn, Onderwijs, Monumenten, Cannabisbeleid en Binnenstadsontwikkeling. ,,Heel divers en daarom des te uitdagender.”

Hij begon naast zijn studie Duits als postbode te werken in de Eindhovense wijken Stratum en Strijp. ,,Een hele mooie tijd en plek om Eindhoven van binnenuit te leren kennen als buitenstaander. Naast mijn studie voor leraar Duits heb ik gewerkt om het Nederlands binnen enkele maanden onder de knie te krijgen. Vanwege mijn studie heb ik toen een tijdje in Tilburg gewoond. In die stad was ik al vrijwilliger bij de homobelangenorganisatie COC. Maar toen ik een baan in Eindhoven op de Vrije School had gevonden, was de keuze snel gemaakt om weer hier te komen wonen.”

Enkele jaren voor zijn periode in Eindhoven maakte Kay in Heidelberg, naar eigen zeggen een van de mooiste steden in Duitsland, voor het eerst persoonlijk de werking van de politiek mee en dat was niet direct positief. ,,De gemeente subsidieerde wel jeugdclubs, maar niet een voor homoseksuelen. Wij zijn de strijd aangegaan voor gelijke rechten”, beklemtoont Kay, die vervolgens door de Groenen in Duitsland werd uitgenodigd voor een bijeenkomst in het Duitse parlement. ,,En zo is het balletje gaan rollen van mijn maatschappelijk engagement voor de groene politiek en de strijd voor homorechten.”

Kay sympathiseerde ook toen al met groene politiek, maar door zijn verhuizing naar Nederland was het niet de politiek, maar het COC waar hij in de jaren van 1995 tot 2012 als vrijwilliger actief was, de laatste jaren ervan als voorzitter van COC Eindhoven en regio. ,,Daar heb ik een mooie tijd beleefd, maar op een  gegeven moment is het genoeg. Het is nu niet zo dat daar minder ego’s zijn dan in de politiek”, zegt hij met een knipoog om vervolgens over zijn periode bij GroenLinks te beginnen. ,,Ik kwam Tom van den Nieuwenhuijzen (ex-GroenLinks raadslid Eindhoven en huidig wethouder Son en Breugel red.) tegen in het kader van de voorbereidingen van de Roze Zaterdag in Eindhoven. Hij was organisator en ik was daar vanuit het COC bij betrokken. Tom vond het commissielidmaatschap echt iets voor mij.”

Zo gezegd, zo gedaan. In 2013 werd Kay lid en een jaar later kwam hij op plaats zes terecht op de lijst. ,,Het commissiewerk is heel uitdagend. Hoe meer tijd je erin steekt, hoe beter je een dossier kunt behandelen”, benadrukt Kay, die toen onder andere verantwoordelijk was voor het NRE-terrein, bedrijventerrein De Hurk en het cannabisbeleid. ,,Toch voelde ik me soms op de achterbank zitten. Dan ben je zo begaan met een onderwerp, maar mag je er niet over stemmen. Het inhoudelijke gecombineerd met het politieke aspect maakt raadslid zijn zeer uitdagend. Gelukkig sta ik nu in het midden van de politieke arena in Eindhoven.”

 
  • Binnenstadsontwikkeling
  • Monumenten
  • Onderwijs
  • Zorg en Welzijn
  • Diversiteit
  • Cannabisbeleid