GroenLinks wil vermissingen van huisdieren en zwerfdieren zoveel als mogelijk voorkomen. In Nederland is het chippen en registreren van honden al verplicht. GroenLinks wil in Eindhoven ook een chipprogramma voor katten: dat leidt tot minder zwerfkatten en daarmee blije baasjes.

De gemeente bevordert de samenwerking tussen de Dierenambulance, dierenopvangcentra en hulpdiensten als de (dieren)politie en brandweer. Dierenambulances krijgen net als andere hulpdiensten bevoegdheden om snel ter plaatse te kunnen zijn voor noodhulp aan dieren.

GroenLinks wil een goede opvang van dieren in het nieuwe dierenasiel, waar de verblijfsruimtes sterk zijn verbeterd. De gemeente draagt financieel voldoende bij en werkt samen met de 17 gemeenten uit de buurt. De voorlichting moet goed zijn, zodat mensen alleen een dier meenemen als ze weten welke verantwoordelijkheid hierbij hoort.

We voeren de ‘Omnivoor, geef het door’ regel in. Menu’s bij de gemeentelijke organisatie zijn standaard plantaardig. Mensen die toch vlees, vis en zuivel willen eten, geven hun dieetwens door. Zo behouden we de keuzevrijheid, maar draaien we de sociale gewoonte om.

We beschermen de leefomgeving van dieren. Bijvoorbeeld door slimme keuzes te maken bij het plaatsen van straatverlichting of door rustgebieden te maken voor dieren. Ook is er tegenwoordig al in meer dan de helft van de gemeenten een verbod op het oplaten van (wens)ballonnen of lampionnen, om de leefomgeving van dieren te beschermen en branden te voorkomen. Eindhoven kan niet achterblijven en verbiedt het oplaten van (wens)ballonnen of lampionnen. Veel inwoners en dieren hebben last van vuurwerk. De gemeente organiseert daarom met Oud & Nieuw zelf speciale shows in de stad. Daar staat wel tegenover dat zelf vuurwerk afsteken niet meer is toegestaan.